Korupcija i dalje brine građane 1Foto: Vlada Republike Srbije

Korupcija je i dalje izvor brige građana Srbije koja je na sredini liste percepcije korupcije Transparensi internšnala za 2021. godinu, a na balkanskom barometru Saveta za regionalnu saradnju iz aprila 2022. godine korupcija je treći najveći problem za građane regiona i za 28 odsto građana Srbije, izjavio je danas šef Misije OEBS Jan Bratu.

On je na konferenciji „Procena rizika korupcije“ rekao da su borba protiv korupcije i dalji razvoj institucionalnog okvira u toj oblasti i dalje ključni prioriteti vlasti u Srbiji.

Bratu je istakao da korupcija „ne staje na granicama“ i da je protiv nje borba moguća samo kroz međunarodnu saradnju.

Dodao je da je Misija OEBS posvećena podršci Srbiji i istakao da je procena rizika od korupcije jedan od kamena temeljaca prevencije.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić rekao je da je procena rizika od korupcije sistemski alat za identifikaciju mesta osetljivih na korupciju i razvitak delotvornih strategija za upravljanje tim rizicima.

Dodao je da je cilj efikasnog upravljanja rizicima od korupcije zaštita javnog interesa, vladavina prava, zaštita ljudskih prava i zakonito i efikasno upravljanje javnim resursima.

Istakao je da je procena rizika važna za dobijanje podrške za antikorupcijski program u nekim oblastima, a donosiocima odluka pruža uvid o pretnjama i posledicama korupcije.

Zamenica šefa Misije Saveta Evrope Nađa Ćuk navela je da korupcija ne samo da sledi posle nekog sukoba, nego često i „doliva ulje na vatru“ i pogoršava sukobe.

Dodala je da društvo sve bolje razumeva korupciju i sve bolje shvata njene uzroke, korene i slabosti sistema koji dovode do njene pojave.

Zbog toga je procena rizika korupcije sve značajnija, ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje Evrope.

Ministarka pravde Maja Popović istakla je da se Srbija već nekoliko godina nalazi na putu jasnog cilja i čvrstog opredeljenja da sprečava i eliminiše korupciju.

Istakla je da se to može ostvariti samo uz političku volju i napore Vlade u cilju ekonomskog, socijalnog i demokratskog razvoja zemlje.

Ukazala je da posledice korupcije smanjuju poverenje građana u demokratsjke institucije i izazivaju osećaj da građani međusobno nisu ravnopravni, što stvara pravnu nesigurnost i destabilizuje ekonomski sistem.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić istakao je da je važno da svi državni organi prilikom pripreme zakona i drugih akata u ranoj fazi procene rizik od pojave korupcije i da u svoje predloge ugrade mehanizme za njenu prevenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari