Kosovo iz drugog ugla: Zašto baš moram da idem tamo?

Antropološki putopisi o teritoriji, ljudima i slikama koji jesu i nisu deo nas (Prvi deo)

Ostavite komentar


  1. Mistika oko Kosova kao „srca“ Srbije nestaje onog momenta kada bar malo prostudirate istoriju pre i posle osvajanja Osmanlija na Balkanu. Region Kosova je prvo pripadao Dardanskoj kraljevini ciji je narod bio preteca danasnjih albanaca, Srbi su ih, kasnije, naterali da se povuku u danasnju Albaniju i u planine prilikom ekspanzije u VII (sedmom) veku N.E. da bi Osmanlije mahom ponovo naselile Albance u XVIII (18.) veku nakon seoba Srba sa Kosova…generalno gledano Kosovo je bilo srpsko samo u periodu od XIII do XV veka i zarad necega sto se desilo pre 500 godina mi sada treba da meljemo sebe jos narednih 500. Pa vise Srba ima u Beču ili Čikagu nego na tom Kosovu.

    1. Ljudi različito tumače svoju istoriju i poreklo. Albanci i da jesu potomci Dardanske kraljevine kako si naveo danas nemaju ni 1% genetskog koda starosedelaca Balkana.

    2. Dardanska kraljevina je davno nestala i inkorporirana u Rimsko Carstvo još u prvom veku nove ere, a Dardani i ostali Iliri su postali Rimljani i mahom asimilovani. Ako je iko poterao (neke) Dardane u planine, to su bile Rimske legije. A drugo, narod i država nisu isto ni sada kao ni u 7. , 8. , 9. , 10. , 11. i 12. veku. Proto-Srbi Sloveni su u kontinuitetu živeli zajedno sa delimično romanizovanim starosedeocima na Kosovu od svog naseljavanja u okrilju Vizantije pa do danas. Dvesta godina vlasti srpskih kraljeva možda izgleda kao treptaj oka, ali npr. SAD je za toliko vremena svog postojanja stekla zavidnu istoriju i razvoj. Nemojmo odmahivati rukom na to.

    1. I ja bi išao tamo ako bi imao neka posla ,ovako koj moj ću tamo .Pa i u Beograd idem samo ako imam neka posla a udaljen je 100kilometara.Da bi išao negde bez obaveza treba para i slobodnog vremena a toga je danas sve manje.

  2. @Realista

    Albanci imaju veze sa Dardancima taman koliko Srbi sa Eskimima, mani se dete albanskih bajki i izmisljotina.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.