Kosovo: Žalba FIBI zbog kašnjenja viza za prvenstvo u BiH 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova izrazilo je duboko žaljenje zbog “nerazumnih kašnjenja i sistematskih poteškoća“ u procedurama izdavanja viza za članove reprezentacije Kosova U16 Evropskog prvenstva FIBA-U16, prenosi RSE.

Ovo prvenstvo održaće se u Sarajevu od 9. do 18. avgusta. Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je EU i ostale države da hitno reaguju povodom ovog događaja, prenosi portal RSE.

Elvira Dušku, generalna sekretarka Košarkaškog saveza Kosova izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je ovaj savez od 8. maja bio u kontakt sa košarkaškim Savezom BiH, koji je trebao da pomogne kosovskoj reprezentaciji oko dokumentacije za dobijanje vize. Naime, kako je dodala, bh. savez je trebao da dostavi Kosovu službeni poziv, a njihov odgovor je u kontinuitetu bio da „rade na tome“.

„Od BiH saveza smo tražili zvaničan poziv i nikada nismo dobili taj poziv. Svaki dan nam je bilo rečeno da će oni ‘danas-sutra’ dobiti dozvolu Ministarstva spoljnih poslova po tom pitanju, ali na kraju mi taj poziv nikada nismo dobili“, izjavila je Dušku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dušku je na kraju obavestila FIBA-u o ovome. FIBA je imala na uvid prepisku kosovskog i bh saveza, posle čega je počela da vrši pritisak na bh. savez, kazala je ona.

Ekipa kosovske reprezentacije već treći dan je u Skoplju, u iščekivanju bh. vize. Kosovo bi prvu utakmicu protiv BiH trebalo da odigra već danas, medjutim, kako je Dušku dodala, FIBA vrši napore da se prve dve utakmice pomere.

U saopštenju kosovskog Ministarstva se dodaje da svaki pokušaj da se uvedu političke prepreke sa očiglednim ciljem ugrožavanja učešća reprezentacije Kosova na ovom sportskom događaju u poslednjem trenutku, „ne samo da krši evropski osnovni princip slobode kretanja, već i pravila same organizacije, za šta ćemo tražiti odgovor“.

„Psihološki pritisak nad reprezentacijom Kosova koji traje već nekoliko dana a u vezi ovih prepreka, dok su oni u sredu trebali da održe i trening u Sarajevu uoči utakmice protiv BiH u četvrtak, je zlonamerno i u suprotnosti sa sportom“, stoji u saopštenju Ministarstva.

Kosovo je postalo punopravan član Međunarodne košarkaškog saveza (FIBA) pre tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari