Kosovo: Zbog isteka roka iz upotrebe uklonjeno 133.234 vakcine AstraZeneke 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Na Kosovu je danas zbog isteka roka iz upotrebe uklonjeno 133.234 vakcine AstraZeneke iz donacije Norveške, javlja Koha.

Ministar zdravlja Arben Vitija rekao je na konferenciiji za novinare u Prištini da je vakcinama istekao rok krajem avgusta i da je to bilo već ranije najavljeno.

On je rekao da je o tome bilo dosta dezinformacija, uključujući i u Skupštini Kosova, što je značajno smanjilo interesovanje građana za primanje ove vakcine, čak, kako je rekao, „do tačke odbijanja da ih prime“.

„Nismo u mogućnosti da izaberemo vakcinu. Veliki broj zemalja u regionu nije imao priliku da bira i bio je vakcinisan vakcinama koje nisu sertifikovane od strane EMA i FDA. Za nas je davanje vakcina prioritet, pa smo ostali beskompromisni u tom pogledu i bićemo u budućnosti“, rekao je Vitija.

On je dodao da vakcina ima dovoljno i da neće dozvoliti da u zalihama ne bude vakcina.

„Imamo dovoljno vakcina i ni u jednom trenutku nećemo dozvoliti da ih ne bude u našim zalihama. Krajem ove ili početkom sledeće nedelje dobićemo 150.000 vakcina iz Nemačke, a nedelju dana kasnije još 100.000 iz Italije. Ove vakcine su takođe AstraZeneka sa rokom do novembra ove godine, ali takođe očekujemo da će preostale Fajzer vakcine stići početkom sledeće nedelje putem Kovaksa kao donacija SAD od 500.000 doza i preko 200.000 doza na osnovu bilateralnih ugovora sa kompanijom Fajzer, a koje nastavljaju da dolaze početkom svake nedelje”, rekao je Vitija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari