Kosovska policija: Ozbiljno tretiramo navode o otmicama Srba na Severu Kosova, istraga u toku 1Foto: RTK (arhiva)

Preduzimamo neophodne istražne radnje kako bi se razjasnili navodi o otmicama – saopštili su danas iz Kosovske policije za KoSSev povodom medijskih izveštaja o navodnim kidnapovanjima Srba na Severu Kosova.

Prištinski mediji izvestili su u prethodnim danima da je više Srba navodno kidnapovano na Severu.

Pozivajući se na „pouzdane izvore“ KosovaPress je juče u dva navrata izveštavala o tome da su prvo četiri, a potom još dve osobe iz srpske zajednice navodno kidnapovane.

U prvom tekstu ovaj medij je objavio inicijale četiri osobe, navodeći da je jedna od njih kidnapovana u Sočanici, a druga u Leposaviću od strane maskiranih lica, te da su potom u crnim džipovima „odmah poslati u Srbiju“.

Isti medij je potom izvestio i da su navodno kidnapovane dve žene, takođe Srpkinje.

Kosovska policija odgovorila je danas na upit KoSSev o medijskim izveštajima, navodeći da ih sa ozbiljnošću tretiraju.

„Poslednjih dana u medijima su se pojavile informacije, izveštaji i objave o kidnapovanju, premlaćivanju i maltretiranju pojedinih građana srpske nacionalnosti od strane pripadnika kriminalnih struktura u severnom delu Republike Kosova. Kosovska policija, njene odgovarajuće jedinice, ovu informaciju tretiraju sa ozbiljnošću i preduzimaju neophodne istražne radnje da bi se ona razjasnila“, navodi se u odgovoru Kosovske policije.

Ocenjuju ujedno da su „pretnje i ugrožavanje bezbednosti“ građana na Severu rezultirali podizanjem policijskih kapaciteta u upravljanju bezbednosnom situacijom i sprečavanju kriminalnih aktivnosti.

„S tim u vezi, pored aktivnih angažovanja, postavljene su kontrolne tačke za vozila u gradovima i putnim pravcima“, poručili su iz Kosovske policije.

Oni su se ujedno zahvalili građanima na saradnji i pružanju informacija s ciljem rešavanja krivičnih radnji koje, kako navode, izazivaju paniku i strah među građanima.

Navodi o podizanju kapaciteta policije stižu u danu kada su na više punktova nedaleko od skretanja za Banjsku kod Bistričkog mosta na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić postavljeni kontrolni policijski punktovi na kojima su vidljive jedinice koje su pod opremom specijalnih jedinica.

Kosovska policija raspoređena je na istom putu na kojem su već 12 dana postavljene četiri barikade – dve u zvečanskoj opštini i dve u opštini Leposavić.

Raspoređivanju policijskih službenika na magistralnom putu u dubini Severa Kosova, prethodilo je raspoređivanje većeg broja pripadnika Kosovske policije iz drugih regiona po Severnoj Mitrovici.

U toku je nova kriza na Severu koja je posebno intenzivirana od kada su početkom novembra Srbi napustili većinu kosovskih institucija, uključujući vladu, skupštinu, skupštine opština na Severu, policiju i pravosuđe.

Situacija je dodatno kulminirala pre dvanaest dana kada je uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije, Dejan Pantić, odnosno kada su i na zvanično devet mesta Srbi podigli barikade koje još uvek traju. Dvanaesti je dan barikada, a isto toliko dana su ujedno zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari