Kotao, kupljen u Nemačkoj i namenjen Kotlarnici u naselju Češalj, čiju ugradnju ne dozvoljavaju stanari pirotskog Solitera, mogao bi dobiti drugu namenu.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasićnajavio je da je Gradskoj toplani i Mašinskom fakultetu iz Niša, koji su zaduženi za studiju toplifikacije grada, naložio da preispitaju mogućnosti postojećih kotlova u ovoj kotlarnici, a da novi kotao bude ugrađen u kotlarnicu Centrala naredne godine, kada će biti izvršena kompletna rekonstrukcija toplovodne mreže u ovom naselju.

– U Kotlarnici Češalj trenutno su aktivna tri kotla. Neće se dozvoliti da grejanje u ovom naselju trpi, jer je kotlarnica Češalj među najbitnijim u gradu – kaže Vasić.

Stanari ove zgrade u centru grada protestovali su i dva puta su zaustavili ugradnju kotla u kotlarnicu koja se nalazi ispod zgrade, strepeći da će se zbog proširenja kotlarnice koje je neophodno zbog veličine kotla doći do novih oštećenja zgrade i njenih temelja. U Toplani su, pak, u nekoliko navrata najavljivali da će radovi na montiranju novog kotla, i pored protivljenja stanara, ipak početi.

Potpredsednik supštine stanara zgrade Saša Surdulovićkaže da ova zgrada ima 48 stanova i da u njoj živi više od 150 ljudi i da je ona građena pre 40 godina.

– Ovaj novi kotao veći je od ulaznih vrata kotlarnice i neophodno je rušenje nosećeg zida za najmanje pola metra. Zbog toga strepimo da se u zgradi ne prošire postojeće pukotine, dođe do novih oštećenja i do njenog rušenja – rekao je Surdulović.

Direktor Toplane Radovan Nikolićkaže da ovo javno preduzeće ima kompletnu dokumentaciju i dozvole za rad. On je prošle nedelje najavio da će kotao biti montiran, ali je poslednja izjava predsednika opštine unela nove momente u celu ovu priču oko kotla koji je kamen spoticanja između Toplane i Skupštine stanara.

Predsednik pirotske opštine je najavio i učešće Pirota u trećoj fazi projekta rekonstrukcije toplovodne mreže u Srbiji, koja se radi u saradnji sa KFW-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari