Kovid oštetio sluh kod polovine obolelih 1

Kod skoro 50 odsto obolelih pacijenata od kovida 19 došlo je do slabog i srednjeg oštećenja sluha na visokim frekvencijama, rezultati su istraživanja niške Klinike za uho, grlo i nos o mogućim štetnim posledicama novog korona virusa na sluh, inače prvo takve vrste u Srbiji.

– Uneli smo audiometar i kovid bolnicu Kliničkog centra u Nišu i ispitali smo oko 100 srednje teških i teških pacijenata. Naišli smo na prisustvo oštećenja sluha kod skoro 50 odsto ispitanih. Najviše na 4.000 i 8.000 herca, odnosno tu dolazi od blagog do srednjeg pada sluha kod visokih frekvencija, a to znači da korona virus može da napadne i slušni živac, rekao je za Danas direktor ove klinike dr Dušan Milisavljević, koji je podsetio da je ovo prva prospektivna studija ispitivanja sluha kod kovid pacijenata u svetu sprovedena u crvenoj zoni.

On je podvukao i da je ovo istraživanje doprinos Klinike za uho, grlo i nos iz Niša i srpskog zdravstva sveukupnim naporima svetske medicine za bolje upoznavanja i tretiranja obolelih od kovida.

– Rezultate istraživanje ćemo poslati jednom od najprestižnijih časopisa u Americi, koji se bavi ORL tematikom. Pošto niko u svetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja kovida 19 na sluh, želimo da se naši rezultati predstave celom svetu, rekao je Milisavljević.

On je precizirao i da oboleli od kovida podjednako imaju oštećenje sluha bez obzira na starosno doba.

– Pacijente smo podelili u grupe po godinama – od 30 do 40, od 40 do 50, i od 50 do 65 godina, a starije od 65 nismo ispitivali jer ta starosna dob nosi i slabljenje sluha zbog godina. Ustanovili smo da nije bilo razlike u gubitku sluha između mlađih i starijih. U svim grupama smo imali pacijente koji su imali oštećenje sluha, precizirao je Milisavljević. On je rekao da u ovoj fazi istraživanja lekari nisu mogli da dokažu na koji način korona virus oštećuje sluh kod inficiranih ljudi.

– Pretpostavljamo da je vezivanje virusa za hemoglobin smanjilo oksigenaciju eritrocita, što posledično smanjuje transport kiseonika do slušnog živca i slušnih ćelija. Druga mogućnost nastanka oštećenja sluha je formiranje mikrotrombova u krvnim sudovima unutrašnjeg uva, kazao je Milisavljević.

Direktor Klinike je naglasio da se u lečenju kovid pacijenata koriste kortikosteroidni preparati.

– Za oštećenje sluha se koristi deksamestazon. Kortikosteroidima se i inače leče svi pacijenti koji imaju problema sa gubitkom sluha. Na osnovu podataka do kojih smo došli u studiji utvrdili smo da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedelja, a kod nekih i nekoliko meseci, rekao je Milisavljević.

On je dodao da su evidentirani svi pacijenti koji su zbog kovida imali problema sa sluhom.

– Pozivamo ih da dalje proveravaju sluh, kako bi smo mogli da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju. Planiramo drugu fazu ispitivanja potencijalnih terapijskih efekata kod gubitka sluha kod kovid 19 pacijenata, rekao je Milisavljević.

Ispitivali 74 pacijenta

Dr Dušan Milisavljević rekao je da su ispitivali 74 pacijenta pozitivna na korona virus, koji su bili u teškom i srednje teškom stanju, a hospitalizovani u kovid bolnicama niškog Kliničkog centra, a u kontrolnoj grupi 20 pacijenata, koji su ozdravili. Kod pacijenata koji učestvuju u istraživanju pregleda se „kompletan ORL sistem“, kroz merenja sluha audiometrom, biohemijsku i laboratorijsku analizu uzetih uzoraka i kliničke preglede. Pritom se evidentiraju svi simptomi vezani za glavu i vrat – koji su i ORL i neurološki. Pacijenti iz uzorka proveravaju se i mesec dana po izlečenju, kako bi se utvrdilo da li štetne promene mogu da imaju trajniji karakter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.