Kovid oštetio sluh kod polovine obolelih

Rezultati istraživanja niške klinike za uho, grlo i nos

Ostavite komentar


  1. Istraživanje kažete. A da li imate podatke o stanju sluha ispitanih pacijenata pre inficiranja virusom COV19, ili ste prosto zaključili da je kod svih pacijenata oštećenje nastalo kao posledica virusne infekcije?
    Da li ste ispitali i kontrolnu grupu slične strukture, u kojoj su bili samo ljudi sa negativnim PCR testom i bez antitela, i kakva je statistika oštećenja sluha u toj grupi?

    1. Pa zapravo mogu da imaju prethodno stanje pacijenta na osnovu zdravstvenog kartona, tj da li se pacijent javljao zdravstvenoj ustanovi za tim problemom. Ukoliko nije, logicno je zakljuciti da je prag bio normalan. Ukoliko se prag sluha promeni van okvira koji se smatraju normalnim za tu starosnu grupu, moze se dokazati gubitak sluha. Isto kao i sa recimo oboljenjem srca. Odredjena dob treba da ima odgovrajuci srcani ritam. Za poredjenje izmedju dve grupe, smatram da je to riskantnije neko porediti jednu grupu tokom vremena. Riskantnije u smislu mnogo je varijabli koje se ne mogu kontrolisati i time ugrozavaju poredjenje. Elem, moje misljenje na samu metodu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.