Kovid propusnice, katanac za lokale u Nišu 1Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS

Radimo do 22 časa jer ne možemo da prihvatimo rizik da se sva odgovornost za primenu kovid propusnica svali na nas.

Trebalo bi da glumimo policajce, a ako to ne uradimo kako treba, čekaju nas kazne. Sva koplja se lome na ugostiteljima, što je nedopustivo, kaže Jelena Milošević, vlasnica niške kafane Prase štrase.

Ova kafana je jedna od oko 70-ak odsto ugostiteljskih objekata u Nišu koji su, po podacima Udruženja ugostitelja „Konstantin“, nakon uvođenja kovid propusnica, u 22 časa zatvorili vrata za posetioce, jer su procenili da su rizici, nepoznanice i zaprećene kazne – preveliki.

U niškom ugostiteljstvu vakcinisano je „oko 60 odsto radnika“, što je, takođe, uticalo na odluku o takvom zatvaranju, pošto komunalna milicija prvenstveno kontroliše da li zaposleni imaju kovid propusnice.

– Ugostitelji nisu protiv epidemioloških mera – zdravlje i naših porodica i zaposlenih i gostiju su nam na prvom mestu. Ali nije u redu očekivati da ugostitelji budu na braniku odbrane od epidemije, dok Krizni štab donosi političke odluke, onako kako kažu fokus grupe. Kako da naši kovid redari proveravaju validnost kovid propusnica, pa nisu oni ni policajci, ni inspektori. Ovde se falsifikuju diplome i doktorati, a neće propusnice. Naši zaposleni to neće da rade, pa im u šali kažemo – ko ne bude dobar, biće kovid redar – kaže Milošević za Danas.

Bojan Mitić, predsednik Udruženja ugostitelja „Konstantin“, dodaje da im je nedavno, u razgovoru sa predstavnicima komunalne policije, rečeno da imaju pravo da posle 22 časa gostima traže kovid propusnice, kao i njihova lična dokumenta, kako bi videli da li propusnice pripadaju njima.

Objašnjeno im je da je to „isto kao kad kontrolišu lična dokumenta gostiju koji naruče alkohol, kako bi videli da li su maloletni“.

– Ali to ne piše u uredbi vlade o uvođenju kovid propusnica ili bilo kom drugom dokumentu, pa su dileme ostale. Generalno, zbunjeni su i ugostitelji i oni koji kontrolišu primenu kovid propusnica, pa se trudimo da zajedno prođemo kroz ovo. Delimo istu sudbinu, kaže Mitić za naš list.

On još kaže da je čuo za informaciju doma zdravlja da je povećano interesovanje zaposlenih u ugostiteljstvu za vakcinaciju. Moguće je da su oni krenuli da to malo više rade, kako bi sačuvali radna mesta, ali on nema takvu statistiku, kaže.

– Nisam siguran ni da su gosti krenuli masovnije da se vakcinišu, jer epidemija traje skoro dve godine, pa je realno očekivati da su se već opredelili za jednu ili drugu „stranu“. Ne verujem da će ih izlazak u restoran „naterati“ da izaberu – kaže Mitić.

On dodaje da bi uvođenje kovid propusnica 24 časa dnevno, za šta se zalažu pojedini zvaničnici, bilo „pogubno“ po ugostitelje i dovelo do „zaključavanja njihovih objekata, ukoliko država paralelno ne bude intervenisala kroz finansijsku podršku“.

– Ako se produži važenje kovid propusnica na čitav dan, a država nam paralelno ne obezbedi neki vid finansijske podrške, bićemo prinuđeni da zatvorimo lokale, a zaposlene otpustimo i pošaljemo na Biro, kako bi imali bar neke prihode. To nam nalaže ekonomska logika, jer nije racionalno poslovati kada se prihodi bitno smanje ili nestanu, a rashodi prema zaposlenima, javnim preduzećima, poveriocima i državi ostanu – kaže Mitić.

U Nišu, inače, postoji oko 550 ugostiteljskih objekata, u kojima je zaposleno 5.000 do 6.000 radnika.

Oni su okupljeni u dva udruženja, od kojih je „Konstantin“ najveće, i uključuje vlasnike oko 180 ovakvih lokala.

Nije bilo incidenata zbog propusnica

Bojan Mitić kaže da do sada zbog uvođenja kovid propusnica nije bilo problema ni sa gostima, ni sa komunalnim policajcima i inspekcijama. – Naši gosti su, generalno, prihvatili uvođenje kovid propusnica, kao neminovnost ili dobro rešenje, pa koliko znam nije bilo incidenata ili ekscesa. Ali, u budućnosti će ih verovatno biti, jer boravak u restoranu podrazumeva opuštenost, alkohol…- kaže on. Naš sagovornik dodaje da „nije bilo problema“ ni sa komunalnom policijom ili inspekcijama, koje uglavnom deluju savetodavno.

Kockarnice i kladionice bez ograničenja

– Skandalozno da kockarnice i kladionice i dalje rade bez ikakvih ograničenja – kaže Jelena Milošević. Ona precizira da to između ostalog znači da nevakcinisani gost nakon boravka do 22 časa u restoranu može da ode u kockarnicu i kladionicu, a da mu opet niko ne traži kovid propusnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari