U sremskom selu Kukujevci, nadomak Šida, otvoren je novi pogon za proizvodnju prerađevina od kozjeg mleka u organskom sistemu proizvodnje. Reč je o pogonu novih tehnologija, ukupne vrednosti 123.385.593 dinara, u koji je Vlada AP Vojvodine, preko Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, uložila 25 miliona dinara.


Pogon će proizvoditi 60 tona sira i 600 tona konzumnih proizvoda godišnje. Najveći deo proizvodnje biće plasiran na tržište EU, a manji deo u velikim marketima u Srbiji. Planirani ukupan godišnji prihod je oko milion evra.

Podsećajući da je ovo 80. pogon novih tehnologija, pokrajinski sekretar za nauku dr Dragoslav Petrović je otvarajući nedavno pogon, rekao da je na novi konkurs za nove tehnologije konkurisalo 17 firmi koji planiraju da zaposle oko 1.700 radnika.

– Mlekara „Beocarpa“ u Kukujevcima je 80. pogon iz Programa novih visokih tehnologija koji realizuje Vlada AP Vojvodine. Kroz ove programe obezbeđeno je čak 20.081 radno mesto. Dakle, otvoreno je 80 malih i srednjih preduzeća koja imaju perspektivu na tržištu Evropske unije – rekao je Petrović, dodajući da je samo u okviru prehrambenih tehnologija Vlada Vojvodine investirala u čak 31 pogon u poslednje dve godine, čime je obezbeđeno više od 7.600 radnih mesta.

Na farmi koza u Kukujevcima sada je stado od oko 300 grla, a ujedno je to i reprocentar za proizvodnju novog genetskog materijala.

Po rečima direktora Predraga Nikčevića, Srbija ima ogromne šanse u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji. Zato je plan da farma koza u dogledno vreme poveća stado na 2.000 grla i da se u okolini organizuju male porodične farme koje će biti kooperanti mlekare i koristiti usluge reprocentra u Kukujevcima.

– Planovi kompanije su da nastavi saradnju sa MZ Kukujevci, opštinom Šid i Pokrajinom, kako bi naredne godine obezbedili poljoprivredno zemljište sa organskom proizvodnjom, što bi omogućilo da za dve godine proizvodi od kozjeg mleka ponesu oznaku da pripadaju organskom sistemu proizvodnje. Planira se i saradnja sa kooperantima iz okoline koji će dobiti od „Beocarpe“ rasne sanske koze kako bi oformili manje porodične farme, a zauzvrat isporučivali mleko – rekao je Nikčević.

Šid otvoren za investitore

Predsednica opština Šid Nataša Cvjetković kaže da je „Beocarpa“ jedna od najznačajnijih investicija u opštini Šid i posebno je važno da se bazira na poljoprivrednoj proizvodnji u sredini koja je „tradicionalno poznata kao poljoprivredni kraj“. – Opština Šid je otvorena za sve domaće i strane investitore, kojima će pružiti pomoć kao što je pružena i „Beocarpi“ – poručila je predsednica opštine Šid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari