Kragujevac: Iako je više pregleda i inficiranih, ne raste interesovanje za vakcinaciju 1Foto: Z. Mišić

U Kragujevcu se, iako se povećava broj pregleda i inficiranih korona virusom, ne beleži i veće interesovanje za vakcinaciju prvom dozom cepiva, kazali su .u Domu zdravlja.

Svakoga dana se u dve kovid ambulante pregleda oko 1.100 građana sa simptomima infekcije.

Prema poslednji podacima Instituta za javo zdravlje u Kragujevcu je 360 novozaraženih ili oko 22 odsto od broja testiranih.

Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović je rekla Beti da je situacija gora nego što je bila zimus u vreme jakog talasa epidemije. Dodala je da je „veliki pritisak“ na ambulante i da su zdravstveni radnici veoma iscrpljeni.

Ona je navela da se od početka prošle sedmice beleži porast broja pregleda dece i da je polovina pozitivna na koronu.

Od početka septembra je bilo oko 60 dece na pregledima od koji oko 30 pozitivnih, dok je sada broj dupliran.

„Od početka ove sedmice svakoga dana pregledamo oko 150 dece, pre svega školskog uzrasta, od kojih je oko 70 sa potvrđenom infekcijom“, rekla je Petrović.

Ona je rekla da ima i roditelja koji odvode decu u privatne laboratorije da rade antigenski test i ukoliko su pozitivni o tome obaveštavaju školu.

Petrović je ukazala da je to problem, jer o njima ne postoji evidencija u zdravstvenom sistemu.

Ona je navela da na vakcinaciju svakoga dana dolazi oko 1 000 građana, od čega prvu dozu primi oko 100, a najviše ljudi srednjih godina.

Petrović je rekla da nema više zainteresovanih za vakcinaciju od kako je povećan broj pregleda i novozaraženih.

A kakav je, inače, odnos prema vakcinaciji ona je ilustrovala primerima koji su česti u lekarskoj praksi u Domu zdravlja.

Kaže da neki roditelji koji sumnjaju u obavezne vakcine za decu odlaze kod advokata i preko njih traže od lekara da im predoče sastav cepiva.

Petrovićeva je navela da lekari imaju „pune ruke posla“ jer moraju da odgovaraju roditeljima na takve zahteve u vezi sa sastavom BSŽ i MMR vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.