Kragujevac organizovao prijem za pobednika Svetskog kupa u harmonici 1Foto: Grad Kragujevac

U Svečanom salonu Gradske uprave u Kragujevcu priređen je prijem za studente Filološko-umetničkog fakulteta koji su osvojili nagrade na Svetskom kupu u harmonici.

Dragoslav Vasiljević osvojio je prvo, a Aleksandar Radović treće mesto na takmičenju koje je održano u švajcarskom gradu Zofingenu.

Za njih je prijem organizovao član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić.

On je istakao da uspesi studenata FILUM-a nisu slučajni, već proističu iz želje da se baštini tradicija, jer je Kragujevac kolevka harmonike kao akademskog instrumenta.

– Zahvaljujući rodonačelniku i osnivaču akademske škole, profesoru Radomiru Tomiću, koji je iznedrio veliki broj uspešnih generacija akordeonista i danas se sa uspehom radi i stvaraju se novi uspesi i studenti, novi izdanci na muzičkoj sceni grada, ali i međunarodnoj akordeonističkoj sceni, istakao je Bjeletić.

On je dodao da kada imate dobre profesore i talentovane studente, uz dosta rada i odricanja, rezultati se podrazumevaju.

Pobednik Svetskog kupa Dragoslav Vasiljević kaže da mu je potrebno vreme da postane svestan koliki je značaj osvojene titule.

– Konkurencija je bila velika jer su učestvovali pobednici drugih prestižnih takmičenja, ali ja sam svirao kao za koncert a ne za nadmetanje. Otišao sam na takmičenje da pokažem šta sam i koliko naučio, ali sva ta atmosfera i emocija sa takmičenja i naših ljudi koji su nas tamo dočekali, prenela se na moje sviranje, kaže Vasiljević.

Za trijumf koji je Dragoslav ostvario na Svetskom kupu za harmoniku Predrag Kostović, redovni profesor FILUM-a na Katedri za harmoniku i dirigent Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista, kaže da je najveći mogući uspeh.

– Koliko će to biti značajno za njihove karijere, to će vreme pokazati. Potrebno je mnogo stvari da se poklopi da bi mogli da grade karijeru u našoj zemlji, jer nije lako biti solista na harmonici i svirati klasičnu muziku na harmonici, istakao je profesor Kostović.

On je podsetio da FILUM postoji dvadeset godina, a da je ovo drugi put da u najzahtevnijoj kategoriji ima pobednika na ovakvom takmičenju.

Raniji uspesi su se ostvarivali u juniorskim i master kategorijama, a u seniorskoj je isti trijumf ostvario student FILUM-a, Nenad Ivanović, pre deset godina na Svetskom kupu u Šangaju, pa sad Vasiljević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari