Kragujevac: Otkriven mural prve srpske kompozitorke Ljubice Marić 1Foto: Grad Kragujevac

Na zgradi gradske dvorane “Šumadija” danas je otkriven mural sa likom prve srpske kompozitorke Ljubice Marić.

Mural, delo umetnice Katarine Fajgelj, nastao je u okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”, koji realizuje ambasada Kraljevine Holandije u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji.

Cilj projekta je da predstave žene čija su zajednička osobina snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i ravnopravan položaj u društvu.

Otvaranju murala prisustvovao je ambasador Holandije Jost Reinćes i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

– Ljubica Marić je značajna kompozitorka i za Srbiju i za grad Kraguejvac i drago mi je što smo ovde i što imam priliku da vidim ovo predivno umetničko delo, čiji je cilj da skrene pažnju na žene i njihovu važnu ulogu koju su imale u istorije, istakao je ambasador Holandije.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je na otvaranju murala ukazao na značaj Ljubice Marić ne samo zbog toga što je bila prva srpska kompozitorka i članica SANU, već zato što je drugim ženama bila primer i ohrabrila ih da iskažu svoje potencijale.

– Između polova ne treba da postoji nikakva razlika, a ovaj projekat je lep primer i podsećanje na to koliko su žene značajne u društvu. Na najvišim pozicijama u gradu imam veliki broj ženskih saradnica, koje su odgovornije od muškaraca i zato treba da preuzmu veće učešće u društvenom životu, zaključio je Dašić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari