Kragujevac spreman za grejanje na gas, ugalj se deponuje kao rezervna opcija 1Foto: V. G.

Radovi na novoj kotlarnici na gas u kragujevačkoj Energetici su privedeni kraju i očekuje se da sistem počne da se puni već 5. septembra.

Kotlovi će 15. septembra biti spremni za puštanje u rad, a zatim se kreće sa grejnim probama.

Po rečima ljudi iz Energetike i Gradske uprave ovo je istorijski dan za grad i jedan od najvećih projekata, koji će značajno poboljšati život Kragujevčana.

Kada se uzme u obzir da je ovo preduzeće decenijama bilo jedan od najvećih zagađivača grada, Kragujevčani su jedva dočekali da kotlarnica u Energetici počne da radi na gas.

Da će se to desiti najavljivano je i prošle sezone, ali su automobili i prozori stanovnika u naselju Pivara tokom cele grejne sezone bili prekriveni pepelom.

Prema najavama, tome bi trebalo da dođe kraj.

Kako ističu u preduzeću Energotehnika Južna Bačka, koja je bila glavni izvođač radova, u kragujevačku Energetiku instaliran je sistem od pet kotlova ukupne snage 110 megavata.

Kragujevac spreman za grejanje na gas, ugalj se deponuje kao rezervna opcija 2
Foto: V. G.

– Njihova efikasnost je 98 odsto, što znači da od ukupne energije gasa 98 odsto se pretvara u toplotnu koja se predaje krajnjim korisnicima. To je velika ušteda, ako imamo u vidu da su prethodni sistemi imali stepen korisnosti od 70 do 80 posto, ističu iz Energotehnike Južna Bačka.

Ono što je posebno značajno za novu kotlarnicu u Energetici je sistem za monitoring izduvnih gasova.

Svaki kotao ima nezavistan sistem koji će 24 sata tokom cele grejne sezone meriti stepen izduvnih gasova.

Ovaj sistem, za razliku od kotlarnice na ugalj, neće imati nikakvog uticaja na životnu sredinu u Kragujevcu.

– Tokom razrade projekta odlučili smo se za pouzdane evropske proizvođače opreme, ali smo vodili računa da uposlimo i domaću privredu. Zato smo opremu visokog kvaliteta kao što su izmenjivači toplote i sistem za pripremu vode za kotlove kupili od kragujevačkih firmi, navodi rukovodilac projekta Dejan Radičić.

Sve ovo bi bilo zaista od velike važnosti za grad da se nije desilo u danu kada svetski mediji pišu da su Francuska, Nemačka i Belgija ostale bez gasa preko Severnog toka.

To unosi nemir među Kragujevčane kako će se grejati sledeće sezone, ako slična sudbina zadesi i Srbiji.

Međutim, direktor Energetike Andrej Ilić ističe da, pored puštanja u rad novih sistema, u ovom preduzeću su potpuno remontovali i stare kotlarnice koje rade na ugalj.

– Oba sistema su funkcionalna, a remontovane su i pojedinačke kotlarnice po kragujevačkim naseljima i već u petak, 2. septembra, počinjeno da punimo prve pravce. U ovom trenutku imamo potpisane ugovore sa Srbija gasom, ali pošto je stanje sa energentima nestabilno i sa srpskim rudnicima oko nabavke 58.000 tona uglja. Trenutno imamo deponovano 5.000 tona uglja kao rezervnu mogućnost za grejanje, istakao je Ilić.

Njegovu zabrinutost oko energenata ponovio je i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, koji ističe da je grad u obavezi da Kragujevčanima obezbedi grejanje, pa makar ono bilo i na ugalj.

– Naša želja je da u 2022. godini ovo postrojenje počne sa radom i da Energetika prestane da zagađuje Kragujevac. Ali moramo da se ponašamo odgovorno i imajući u vidu stanje energenata na svetskom tržištu, moramo da imamo i rezerve uglja, ukoliko se nešto nepredviđeno desi, pa se recimo u potpunosti prekine dotok gasa, ističe Dašić.

On dodaje da u ovom trenutku ne može da kaže da li će cena grejanja za Kragujevčane ostati ista posle puštanja novog sistema u pogon.

– Cene energenata na svetskom tržištu su u velikoj fluktuaciji. Najavljeno je poskupljenja uglja od 30 odsto. Pretpostavljam da će u jednom trenutku to morati da se odrazi na cenu grejanja. Grad će pomagati da do toga ne dođe što duže, ali ako u jednom trenutku više ne možemo da održavamo postojeću cenu grejanja, moraćemo da dozvolimo i njegovo povećanje. U suprotnom bi doveli do toga da se poslovanje Energetike dovede u pitanje. To nećemo da dozvolimo, zaključio je Dašić.

Kragujevačnima ostaje da čekaju početak grejnih proba i da iz prve ruke vide kakvo će biti grejanje preko novih kotlova, ali i da se nadaju da Srbija neće ostati bez gasa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari