Kragujevačke novine: Direktor gradskog komunalnog nezakonito u fotelji 1Foto: Tviter/Kragujevac slobodno

Po drugi put Viši sud u Kragujevcu poništio je izbor Nemanje Dimitrijevića za direktora Javno kumunalnog preduzeća „Čistoća“, koje je potom preraslo u JKP „Šumadija“ u Kragujevcu, kao nezakonit jer kandidat ne ispunjava uslove, i to pošto je Apelacioni sud vratio postupak na ponovno suđenje.

Kako pišu Kragujevačke novine, Dimitrijević, kojeg je Skupština grada u julu 2017. godine imenovala za direktora JKP „Čistoća“, koje je ubrzo preraslo u JKP „Šumadija“ pridruživanjem u sastav te firme još četiri javna komunalna preduzeća, nelegalno upravlja ovom velikom firmom i njegov izbor gradska Skupština mora da poništi.

Ovakvu presudu donela je nedavno sudija Višeg suda Marija Filipović i to je učinila drugi put za poslednjih nešto više od godinu dana.

Naime, isto ovakvo rešenje kojim se utvrđuje da je izbor Dimitrijevića nezakonit i da ga Skupština mora poništiti ona je donela i na prvom suđenju koje je održano po tužbi Dejana Raonića, Dimitrijevićevog protivkandidata na konkursu, inače bivšeg dugogodišnjeg direktora „Čistoće“.

Raonić je tada podneo privatnu tužbu u kojoj je osporio izbor Dimitrijevića, inače dugogodišnjeg radnika i rukovodioca filijale „Viner štediše osiguranja“ u Kragujevcu, navodeći da ovaj ne ispunjava uslov iz člana 25. Zakona o javnim preduzećima.

Po tom članu je predviđeno da za direktora javnog preduzeća ne može biti izabran neko ko nema najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima tog javnog preduzeća.

Na poslednje rešenje Višeg suda predstavnici Skupštine grada imaju pravnu mogućnost da se još jednom žale Apelacionom sudu, nakon čega će presuda postati konačna i izvršna.

„Tako, ako do toga i dođe, pa sve potraje do jula iduće godine, može se desiti da Nemanja Dimitrijević koji je kao direktor dva puta od Višeg suda proglašavan nelegalnim, mirno izgura svoj četvorogodišnji mandat do kraja, mirno i lagodno, kao da nije ‘ni luk jeo, ni luk mirisao’, a tako i njegovi mentori koji su ga na ovu funkciju na silu postavili ne mareći za zakone“, pišu Kragujevačke.

„Meni je ovde zanimljivo da neko može bilo koga postaviti za direktora, automehaničara, vozača ili bilo koga, pa da sudski postupak traje do kraja mandata i na kraju se pokaže da je sve bilo nezakonito. A, radi se o tome da su taj zakon doneli naprednjaci 2016. godine i sada ga sami krše, što je van pameti“, rekao je podnosilac tužbe Dejan Raonić.

I u Javnom stambenom preduzeću izbor direktorke Snežane Ćirković razrešava se na sudu već godinu i po dana i nije, po svemu sudeći, još blizu razrešenja.

Dugogodišnji direktor ove firme čiji je osnivač grad, Slavoljub Jelić podneo je tužbu Višem sudu protiv izbora Snežane Ćirković.

„Ja sam, naime, znao da ona ne ispunjava uslov iz Zakona o javnim preduzećima, član 25. i da nema najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća za koje se prijavljuje. Znao sam da je radila u bankama u Kraljevu, ali banke i javna stambena delatnost su različite stvari. Pre nego što se prijavila na konkurs Ćirković je bila v.d. direktor u Stambenom, jer i za v.d. stanje važe isti uslovi, tri godine rada na već spominjanim poslovima“, dodao je on.

Rekao da ne postoji isprava koja dokazuje da je Ćirković radila na poslovima koji su povezani sa poslovima Javno stambenog preduzeća i da je tačno ono što se pominjalo u javnosti da je ona svastika gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića.

Tužba koju je podneo ovaj protivkadidat aktuelne direktorke tako je pokrenula suđenje kome se ne nazire kraj, iako su bila dva-tri ročišta, a Jelić kaže da se sve odugovlači jer zastupnici druge strane stalno objašnjavaju i dokazuju da su ispoštovane sve procedure i gradski pravilnici i uredbe.

Rekao je i da ga ne zanimaju njihove procedure, već početak, „jer kako je mogla da bude prihvaćena kandidatura osobe koja ne ispunjava uslove“.

„Morala je odmah da bude eliminisana. To je arogancija. Doneli ste zakone kojih se ne držite i na kraju kažete’…pa?’ Ne radim ovo da bih bio direktor JSP već zbog nepravde. Suđenje se sporo odvija jer ne odgovara vlasti da izađe istina na videlo“, zaključio je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari