Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev ugostio je juče kolege iz Pakistana, Avganistana i Tadžikistana – Asifa Alija Zardarija, Hamida Karzaija i Emomalija Rahmona u Sočiju na obali Crnog mora. Glavne teme razgovora bile su regionalna bezbednost, borba protiv međunarodnog terorizma i mogući načini za hvatanje u koštac sa problemima izazvanim nelegalnom trgovinom narkoticima iz Avganistana, koja prema oceni Medvedeva predstavlja jedan od gorućih problema u regionu.

Domaćin sastanka naglasio je da će Rusija nastaviti da pruža finansijsku pomoć Avganistanu, kao i da su biznismeni iz te države zainteresovani za nove investicije, naročito kada je reč o razvoju električnih mreža na prostoru od Tadžikistana i Kirgistana do Avganistana i Pakistana. Istovremeno, Medvedev i Karzai obelodanili su planove i o saradnji u vojnom domenu. U tom kontekstu, dvojica predsednika izrazili su nadu da će ubrzo biti realizovani planovi o obuci pripadnika avganistanskih snaga bezbednosti, koju će sprovesti stručnjaci Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije. „Rusija u potpunosti podržava napore koje Avganistan preduzima u cilju uspostavljanja mira u državi i spremna je da pomogne vladi u Kabulu da se izbori sa terorizmom“, kazao je ruski lider.

Analitičari ocenjuju da je odluka Moskve da unapredi vojnu saradnju sa Karzaijevom državom umnogome podstaknuta strahom od povratka na vlast talibanskih ekstremista, što bi moglo da destabilizuje Rusiju i države u centralnoj Aziji. Štaviše, na taj način Kremlj će udovoljiti željama NATO, koji je u više navrata apelovao na Rusiju da obezbedi helikoptere i organizuje obuku za avganistanske pilote i policajce.

Medvedev je takođe izrazio zadovoljstvo zbog dolaska Zardarija u Rusiju, budući da je poslednji put lider Pakistana, Zardarijev prethodnik Pervez Mušaraf, posetio tu državu u februaru 2003. Na jučerašnjem sastanku ruski predsednik obećao je da će Kremlj uskoro poslati pomoć ugroženim pakistanskim područjima koje su ovog leta pogodile najveće poplave u istoriji države, kada je stradalo najmanje 1.500 ljudi. „Saučestvujemo u vašem bolu i spremni smo da pružimo svu neophodnu pomoć“, kazao je domaćin skupa.

Dobri poznavaoci prilika smatraju da sastanci takozvane „četvorke“ poput skupa u Sočiju predstavljaju dokaz da je Rusija u prethodnom periodu umnogome unapredila odnose sa državama u regionu. Kao argument za takav stav navodi se i izjava predsednika Odbora za spoljne poslove u Dumi, Konstantina Kosačeva, koji je ocenio da će Rusija u narednom periodu igrati ulogu „donatora“ građanima Avganistana, Pakistana i Tadžikistana. „Rusija želi da postane saveznik azijskim državama prilikom rešavanja problema“, izjavio je Kosačev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari