Kreni - Promeni: Svi ispitani uzorci vode u Zrenjaninu nisu bezbedni za piće 1Foto: M.P / Danas

Aktivisti pokreta Kreni – promeni Zrenjanin dostavili su medijima zvanične rezultate ispitivanja vode u tom gradu i naseljenim mestima, na osnovu kojih na svih 39 mernih mesta voda za piće nije bezbedna.

Kako su danas saopštili, analizu je sproveo Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, a rezultate su dobili na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja u okviru akcije „Voda za Vojvodinu“.

Naveli su da uzorci vode higijenski neispravni u odnosu na zahteve Pravilnika o higijenskoj ispravnost vode za piće. U analizi je reč o fizičko-hemijskoj neispravnosti – neodgovarajućoj organoleptičkoj osobini (miris, boja), povećanju potrošnje kalijum permangata i koncentracije amonijaka, ortofosfata, arsena, bora i natrijuma, sa odgovarajućim predlogom mera.

Dobijeni su i rezultati analiza rađenih na 15 eko – česmi u gradu i naseljenim mestima koji su pokazali da je samo na sedam mesta voda bezbedna i to u Zrenjaninu u Stražilovskoj ulici, Botošu, Elemiru kod škole, Ečki, Knićaninu kod crkve, Melencima, Perlezu i Farkaždinu.

Aktivisti Kreni – promeni Zrenjanin sproveli su prethodnog vikenda akciju na zrenjaninskoj pijaci povodom 20 godina od zabrane vode za piće u Zrenjaninu, gde su i građanima predstavili zvanične rezultate ispitivanje vode Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Organizovano je i potpisivanje peticije kojom se zahteva sazivanje javne sednice Skupštine grada Zrenjanina radi rasprave na temu pijaće vode, ali i da na svim javno dostupnim česmama piše „voda nije za piće“ i da na računima koje dostavlja JKP „Vodovod i kanalizacija“ piše da „voda nije zdravstveno ispravna“.

Početkom decembra prošle godine iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ saopšteno je da je „Pannonian Water“, koji je kupio Fabriku vode i dogradio postrojenje za prečišćavanje vode, počeo sa probnim preuzimanjem sistema za vodosnabdevanje grada, i da je reč o prvoj fazi realizacije ugovornih obaveza koja podrazumeva isporuku vode bez boje, ukusa i mirisa, ali da je i dalje na snazi zabrana upotrebe vode za piće.

Voda u Zrenjaninu zabranjena je za piće od 2004. godine rešenjem inspekcije, zbog nedozvoljene količine arsena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari