Kreni-promeni traži da se besplatni udžbenici nađu u republičkom budžetu za 2024. godinu 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC

Pokret Kreni-promeni zatražio je danas od ministarstava prosvete i finansija da se pitanje besplatnih udžbenika za svu decu u Srbiji stavi na dnevni red kada se u decembru bude donosio republički budžet za 2024. godinu.

Izvršna direktorka pokreta Marina Pavić rekla je novinarima ispred ministarstva prosvete, gde je predala dopis sa tim zahtevom, podsetila da su oni pre sedam dana predali peticiju sa 50.000 potpisa sa zahtevom da se reši pitanje besplatnih udžbenika, ali da nisu dobili odgovor.

„Mi smo svesni da je ovaj problem u nadležnosti lokalnih samouprava, ali smo isto tako svesni da ukoliko postoji volja da se ovaj problem reši – on je vrlo lako rešiv izmenom zakona“, kazala je Pavlić.

Navela je da su Crna Gora i Severna Makedonija upravo na takav način obezbedile besplatne udžbenike svojim đacima.

Prema njenim rečima, 500 do 600 miliona evra država godišnje izdvaja za razne pomoći građanima, a udžbenici bi koštali oko 50 miliona evra.

Pavlić je kazala da su škole već krenule i da nije bilo realno da se sredstva obezbede za ovu godinu i da zbog toga traže da se ta stavka nađe u budžetu za sledeću godinu.

Upitana šta će biti ukoliko institucije ne odgovore na taj zahtev, kazala je da iz iskustva rada pokreta znaju da se promene dešavaju kada god se građani okupe i izvrše pritisak.

„Negde smo primetili bes građana po Srbiji u odnosu na Beograd koji ima ta sredstva. Očekujemo da vlada bude razumna i da usvoji ovaj predlog“, rekla je Pavlić.

Aktivisti pokreta Kreni-promeni ispred ministarstva su nosili transparente „Od kolevke pa do groba, najskuplje je đačko doba“, „Puna škola đaka, niotkuda plata“, „Kupimo deci knjige, da sutra ne bi kupovali diplome“ i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari