U organizaciji Crvenog krsta i Doma zdravlja u Golupcu je, na samoj obali Dunava, obeležen Svetski dan srca pod sloganom ,,Krenite putem zdravog srca’’ uz upozorenja stručnjaka da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzroci prevremene radne nesposobnosti i smrtnosti od kojih svake godine umre više od 17,1 milion ljudi, medju kojima je polovina radno aktivno stanovništvo. i fizička neaktivnost.

U ovoj akciji imali smo odziv 48 građana koji su došli da provere krvni pritisak, šećer u krvi i telesnu težinu,kaže sekretar Crvenog krsta Golubac , Dina Čučković.

Stručnjaci upozoravaju da na svakih 18 minuta od 2001. do 2010. godine u Srbiji stopa smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji opala je kod žena za 14 odsto, a kod muškaraca za 16 odsto, ali i pored registrovanog pada stope umiranja, Srbija se nalazi u grupi zemalja sa rizikom koji je viši od prosečnog za zemlje evropskog regiona, navodi se u saopštenju.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje svake godine samo za lečenje tih bolesti izdvoja od 70 do 80 milijardi dinara, što čini 40 odsto ukupnih troškova te ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari