Kritična masa po 110. put sa zahtevima za bezbednije ulice za bicikliste 1Foto: Udruženje građana "Ulice za bicikliste

Beogradski biciklisti će se i poslednje subote u mesecu, 27. juna, okupiti na Trgu Nikole Pašića u 16.30 i zajedničkom vožnjom započeti kampanju „Metar je bitan“ kojom žele da naglase važnost bezbednosti biciklista u saobraćaju. 

Kako je saopštilo udruženje građana Ulice za bicikliste, ovaj put voziće se 15 kilometara, kroz stari deo grada i Novi Beograd.

„Svi smo već više puta u medijima čuli da su biciklisti regularni učesnici u saobraćaju, i da ulice pripadaju i nama. Iako smo navodno ‘ravnopravni’, svi znamo da je biciklista opet ranjiviji učesnik na ulici i za njega zato treba da postoje dodatne pogodnosti i pojačana bezbednost“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Tim povodom, beogradski biciklisti, uz podršku Novosadske biciklističke inicijative, „Vozi ulice“ iz Šapca i „BicikLO“ iz Loznice, u okviru projekta „Bicikl je Zakon“ koji podržava Beogradska otvorena Škola i USAID Srbija, pokreću kampanju Metar je bitan!, sa ciljem da se ukaže na neophodnost veće tolerancije ka biciklistima u saobraćaju.“Predloge u okviru ove kampanje  je podržao, i ka Vladi Srbije uputio, i Gradski sekretarijat za saobraćaj, a sa ciljem da Beograd dobije bolje uslove za veće korišćenje bicikla kao svakodnevnog prevoznog sredstva“, kaže se u saopštenju.

Oni su predložili da se uvede obavezno bočno rastojanje prilikom preticanja biciklista od strane automobila od najmanje jednog metra, da se u zakon uvedu biciklističke ulice u kojima će biciklisti imati prednost i automobili neće smeti da ih pretiču, da se biciklistima kroz zakon dozvoli da se kreću jednosmernim ulicama u oba smera, po ugledu na gradove Zapadne Evrope i Novi Sad, da se biciklistima dodatno precizira pravo prolaska kroz pešačku zonu, kao i da im se dozvoli kretanje žutim trakama za javni prevoz.

„Ovim povodom, završavamo vožnju ispred SIV-a , gde  idemo da posetimo MUP koji je predlagač izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja. Poruka ka njima i ka široj javnosti je  da se broj biciklista povećava iz godine u godinu i da je zato neophodna veća bezbednost, veći obzir i poštovanje vozača prema biciklistima“, istakli su iz udruženja Ulice za bicikliste.

Ruta trke može se pogledati ovde: https://ridewithgps.com/routes/33004971

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari