Kritike udžbenika Radoša Ljušića zbog šovinizma 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Udžbenik istorije čiji je autor istoričar i član vladajuće Srpske napredne stranke Radoš Ljušić, vređa etničke manjine i susede Srbije, navodi se u kritičkoj analizi ove knjige.

Udžbenik, koji je pre deset godina napisao Ljušić, našao se na udaru kritika nakon nedavne analize koja pokazuje da je sadržaj knjige uvredljiv za druge narode. U prvobitnoj analizi internetbilten.com, a potom i u medijima, citira se deo udžbenika koji je preuzet od ruskog slaviste iz 19. veka prema kome su mnogi Bosanci postali „fanatici“ nakon prihvatanja islama u srednjem veku kako bi opravdali svoje religiozno „otpadništvo“.

Analiza ukazuje i na Ljušićeve citate pisca iz 19. veka koji beleži da su oni koji su prihvatili islam bili „gori“ po hrišćane od „Osmanlija, pravih Turaka“. Za susednu Crnu Goru, u udžbeniku se kaže da su tri bitna činioca u povesti ove države pravoslavlje i veze sa Rusijom i Srbijom, pri čemu se dodaje da su se Crnogorci „kleli u sva tri, ali nikada iskreno“. U sadržaju knjige su i sporne kvalifikacije o tome da su Crnogorci etnički Srbi.

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo (FHP) takođe upućuje kritike na sadržaj ovog udžbenika, jer je korišćenje uvredljivog jezika za druge narode, „dehumanizirajući neprijatelje“, kako u medijskom tako i u javnom diskursu, bio faktor koji je uslovio činjenje ratnih zločina tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. „Ako dozvolimo da ovakvi sadržaji sa medija pređu u udžbenike, to je znak da pripremamo mlade generacije za ratove i sukobe, kao i za trajno neprijateljstvo sa narodima koji nas okružuju, a ne na koegzistenciju i saradnju“, kaže Stjepanovicć za BIRN.

Istoričar Aleksandar Miletić u svojoj analizi zaključuje da se ovaj udžbenik za treći razred srednjih škola u Srbiji „odlikuje etnocentričnim, jednostranim, neodmerenim, iracionalnim, a često i potpuno šovinističkim elaboracijama i opaskama“. „Neprihvatljivo je da se ovakve uvredljive opservacije koje raspiruju mržnju i netrpeljivost mogu naći u zvaničnom i od strane ministra prosvete odobrenom udžbeniku namenjenom adolescentima“, napisao je Miletić u svojoj analizi.

Ljušić je, međutim, za BIRN odgovorio da je kritika samo „politički napad“, nazvavši Miletića zagovornika interesa milijardera filantropa Džordža Soroša.

Odgovor Ministarstva prosvete

Opoziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je ministra prosvete Mladena Šarčevića da povuče udžbenik iz nastavnog plana i programa.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da će obaviti analizu kontroverznog udžbenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari