Krivična prijava protiv Mešihata IZ u Srbiji 1

Zgrada Fakulteta za islamske studije (FIS) na gradskom trgu ponovo je u centru pažnje i razlog za nova prozivanja Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i njenog bivšeg čelnika Muamera Zukorlića.

Pre nedelju dana, na tom objektu bez urbanističkih i građevinskih dozvola počela je nadogradnja.

Početkom ove sedmice, Gradska građevinska inspekcije donela je rešenje o zatvaranju gradilišta i rušenju nelegalno nadgrađenog dela, a protiv izvođača radova Mešihata IZ u Srbiji podneta je krivična prijava.

-Mi smo preduzeli sve zakonske mere za zaustavimo nelegalnu izgradnju u centru grada,odnosno, na katastarskoj parceli. Kada je naš izvršilac otišao da uruči rešenje o zabrani gradnje i rušenju nelegalnog objekta, oterao ga odbornik gradske skupštine i funkcioner Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Admir Muratović – tvrdi zamenik načelnika Gradskog odeljenja za inspeksijske poslove Nermin Bejtović.

Zbog nepoštovanja rešenja gradske inspekcije, uprava grada pozvala je Republičku inspekciju rada. Gradska uprava je saopštila da građevinske radove „nelegalno izvode ljudi bliski narodnom poslaniku Muameru Zikorliću, čije zauzimanje javnih površina bez pravnog osnova i bespravna gradnja datiraju godinama unazad“. U saopštenju se još navodi da su republički inpektori „na licu mesta zatekli 6 lica koja izvode radove a koja nisu imala definisan radno-pravni status, ugovor o radu ili bilo koji drugi dokument“, zatim, da su odbili da budu legitimisani „te je njihova identifikacija izvršena u prostorijama Policijske uprave Novi Pazar. Zahvaljujuci asistenciji koju su prižili policijski službenici, utvrđivanje stanja na terenu bilo je moguće“.

„Radovi se izvode bez elementarne zaštitne opreme koja je zakonom propisana kao obavezna i čiji izostanak podrazumeva da izvođač radova, svesno izlaže uposlenike neposrednoj opasnosti od stradanja. Kako ni izvođač radova u ovom slučaju nije definisan, jasno je da je reč o potpuno divljoj gradnji čije posledice su toliko dalekosežne da ugrožavaju bezbednost ne samo radnika nego i samih građana, slučajnih prolaznika a naročito dece koja se igraju na trgu“ – stoji u saopštenju novopazarske gradske uprave.

-Uzurpiranje gradskog trga i svaka bespravna gradnja koja narušava ambijentalnu celinu mora da se zaustavi. Zakon je isti za sve i mora da se poštuje. Niko nije protiv IZ u Srbiji i takve optužbe su neosnovane i besmislene, ali zakonske procedure moraju da se poštuju – kategoričan je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Zgrada u kojoj se nalazi FIS i drugi poslovni prostor IZ u Srbiji, među kojim su i dva restorana, nalazi se u samom centru grada. Gradski trg se nalazi na 95 ari i na katastarskim snimcima se vidi da je više od 50% vlasništvo grada, jedan deo pripada vodoprivredi Srbije, a ostalo se vodi na privatizovana preduzeća, ugostiteljsko „Lipa“ i trgovinsko „Uniprom“. Zgrada je u vlasništvu IZ u Srbiji od 2006. godine. Te godine TP „Uniprom“ je privatizovan i zgrada je pripala konzorcijumu koji je kupio to preduzeće, tada su predstavnici IZ u Srbiji sa svojim pristalicama zauzeli zgradu uz tvrdnju da im pripada na osnovu Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.Zgrada je još pre sedam godina pravosnažnim sudskim rešenjem vraćena konzorcijumu, ali rešenje još nije izvršeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari