Krizni štab sledeća tema za pregovore 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Predstavnici udruženja građana „Ujedinjeni protiv kovida“ danas su imali sastanak sa nadležnima iz Ministarstva zdravlja u vezi statusa mladih lekara na KBC „Zvezdara“, a dobili du uveravanje da će ovaj problem biti rešen.

Ovo je za Danas potvrdio Vuk Vučić, ortoped i jedan od predstavnika udruženja „Ujedinjeni protiv kovida“.

Vučić je istakao da se radi o sastanku „tehničke prirode“ u vezi sa konkretnim problemom statusa mladih lekara koji su zaposleni tokom vanrednog stanja zbog povećanog obima posla, dok im se sada preti otpuštanjem.

Vučić ističe da su dobili uveravanje predstavnika Ministarstva da će se naći rešenje u interesu mladih kolega.

Ipak, on podseća i da je ovo samo jedan od problema zbog kojih su „Ujedinjeni protiv kovida“ zatražili sastanak.

Izvršni odbor Udruženja građana „Ujedinjeni protiv kovida“ (UPK), čiji su članovi lekari i zdravstveni radnici, potpisnici istoimene peticije, zatražio je nedavno od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da organizuje hitan sastanak na kome bi se „ispregovarao način daljih međusobnih odnosa, koji moraju biti u interesu sistema javnog zdravlja i svih građana Srbije“, navodi se u pismu koje je dostavljeno i medijima.

Ovaj poziv ministru usledio je nakon što je nekoliko načelnika odeljenja na VMA dobilo rešenja o smeni sa svojih pozicija, i to nakon što su potpisima podržali peticiju lekara za smenu kriznog štaba.

„Ujedinjeni protiv kovida“ su zbog ovog, ali i slučaja otpuštenog kolege iz bolnice u Novom Pazaru, zapretili stupanjem u štrajk i tražili hitan sastanak sa ministrom Lončarom.

Do novog sastanka sa ministrom, na kome bi se razgovaralo o svim problemima sa kojima se lekari u sred epidemije susreću, takođe bi trebalo da dođe uskoro, rekao nam je Vučić.

– Dobili smo uverenje da su nam vrata otvorena i za dalje pregovore i da neće biti problem da zakažemo sastanak čim se mi organizujemo i pripremimo usaglašene stavove i već radimo na tome. Tu će biti pokrenuto pitanje uloge Kriznog štaba – to je najbitnija tema, tema oko koje smo se mi i okupili, naglasio je Vučić. On ističe da zasada ne može da otkriva konkretne zahteve koji će biti upućeni ministarstvu. Pored toga, jedno od važnijih pitanja koje nadležni moraju da reše, podsetio je on, jeste problem rukovodstva Opšte bolnice u Novom Pazaru, gde je veliki broj lekara nezadovoljan organizacijom rada.

– To je i dalje nerešena, goruća tema i nastavlja se sa razgovorima o situaciji u Novom Pazaru. Mi smo tražili smenu rukovodstva, međutim kasnije smo dobili informacije da je tamo situacija vrlo specifična i videćemo koje je najbolje rešenje za to, navodi Vučić.

Inicijativu „Ujedinjeni protiv kovida“ je potpisalo skoro 3.000 lekara i zdravstvenih radnika, uprkos pritiscima vlasti na pojedine da povuku svoje potpise.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.