Krizni štab snosi najveću odgovornost za tragediju 1Foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

U uslovima nedovoljne vakcinacije za tako ozbiljnu epidemiju sa kakvom se susrećemo, sa brojkama umrlih od 69 dnevno, što je „izjednačenje“ zvaničnog crnog rekorda od 4. decembra prošle godine, sa nedovoljno zdravstvenih radnika i sve većim brojem obolele dece, trudnica i mladih Srbija bi, ukoliko ne promeni protivepidemijske mere, mogla da se suoči sa dugotrajnim talasom epidemije i nesagledivim posledicama.

Sagovornici Danasa, anesteziolog dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i epidemiolog dr Predrag Đurić, slažu se u oceni da epidemija izmiče kontroli, dok član Kriznog štaba dr Predrag Kon, u izjavi za televiziju Pink, tvrdi da „izlaza iz ove situacije nema bez vakcinacije“.

– Nama nije poznat realan broj umrlih od kovida od početka pandemije, pa ga je nemoguće komentarisati, a verovatno da je i broj umrlih na dnevnom nivou viši od onog zvanično saopštenog. U svakom slučaju, i ovako on ukazuje na ozbiljnost epidemiološke situacije i rezultat je izostanka adekvatnih protivepidemijskih mera i pogrešnog oslanjanja isključivo na vakcinaciju i dostupne bolničke kapacitete kao jedine mere, posebno u uslovima kada je obuhvat vakcinacijom posle gotovo godinu dana među najnižima u Evropi, kaže epidemiolog dr Predrag Đurić i podseća da ne treba zaboraviti da ovakvo višemesečno opterećenje pandemijom značajno otežava prevenciju i lečenje drugih bolesti.

Odavno su morale da budu uvedene oštrije mere, slaže se dr Rade Panić, ali na način da društvo može da funkcioniše.

– Zabrana masovnih skupova, ograničenje broja osoba u zatvorenom prostoru, sve što već postoji u merama treba prilagoditi u odnosu na broj obolelih i umrlih i strogo primenjivati. Ono što predstavlja najveći problem jeste velika opterećenost zdravstvenih ustanova, zbog toga mnogi nekovid pacijenti nemaju pristup lečenju, tu je i veliki broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom a nema dovoljno mesta u jedinicama intenzivne nege, a još veći problem u svemu tome je što nema dovoljan broj izvršilaca u zdravstvu koji su obučeni da leče takve pacijente i rukuju sa mašinama sa kojima se radi, komentariše dr Rade Panić.

I dok član Kriznog štaba dr Predrag Kon poručuje da dnevno među obolelima od korone bude 20 odsto dece, školskog i predškolskog uzrasta, dva puta više nego što se registruje preko školskih uprava, i da smirivanja situacije neće biti bez ozbiljnih restrikcija i desetodnevnog delimičnog zatvaranja, dotle sagovornici Danasa ukazuju na propuste Kriznog štaba i nedoslednosti u sprovođenju protivepidemijskih mera.

– Krizni štab očigledno nema, niti je imao za cilj da upravlja odgovorom na pandemiju u interesu građana, a ne vlasti, pa snosi najveću odgovornost za trenutno stanje. Jedino što bi se još, u uslovima razularene pandemije moglo učiniti, jeste priznati sve greške i propuste koji su do sada učinjeni, prepustiti upravljanje odgovorom na pandemiju nekompromitovanim stručnjacima, koji će svoj posao raditi bez pritiska vlasti, zatim uvesti dodatne i pojačati postojeće mere, prvenstveno one koje će povećati obuhvat testiranja, omogućiti besplatno testiranje na velikom broju punktova, povećati broj mesta na kojima građani sa simptomima mogu da budu pregledani bez čekanja, intenzivno testirati i pratiti kontakte. Pored toga treba zabraniti do daljnjeg sva okupljanja, a sve poslodavci da omoguće zaposlenima da rade od kuće ili, ako je to nemoguće, da budu vakcinisani, otvoriti veliki broj vakcinalnih punktova van zdravstvenih ustanova, uvesti obaveznu vakcinaciju zaposlenih u zdravstvu, prosveti, javnim službama i preduzećima, kao i sportista, precizno nabraja dr Predrag Đurić.

On misli da treba i prisiliti banke i javne službe da iznađu način da se izbegnu redovi pred njihovim poslovnicama i šalterima, i, konačno, uvesti solidarni porez na imovinu banaka, svih korisnika državnih subvencija tokom poslednjih 20 godina i svih onih čija imovina prelazi milion evra.

– Iz solidarnog poreza treba nadoknaditi gubitke preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima. Neophodno je sve mere sprovoditi konzistentno, a posebno kažnjavati zabranom političkog delovanja sve predstavnike vlasti i opozicije koji ne poštuju mere uvek i svuda. Takođe je nužno odmah početi sa transparentnim prikazivanjem svih bitnih podataka o pandemiji, pozitivni, oboleli, umrli, izlečeni prema naseljenom mestu, uzrastu, polu i kolektivu, kao i vakcinalnom statusu, strukturu testiranih i vakcinisanih, prema indikacijama i vrsti testa i vakcine, navodi još Đurić.

Dr Rade Panić kaže da krivična prijava, koju je u ime Skupštine slobodne Srbije podneo protiv predsednice Vlade i ministra zdravlja, zbog krivičnog dela ugrožavanja zdravlja i života građana i zloupotrebu službene dužnosti, više nego jasno govori šta sve nije urađeno.

– Od nelegitimnog kriznog štaba, potom političara koji čine većinu u ovom telu u odnosu na struku, do menjanja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti tokom epidemije kako bi legalizovali Krizni štab čime su priznali da su radili van zakona, to je apsolutno nedopustivo. Tražili smo zapisnike sa njihovih sednica, sumnjam da postoje kao što ne postoji ni odluka o formiranju Republičke stručne komisije za zarazne bolesti, što znači da nisu ispoštovani ni osnovni uslovi iz važećih zakonskih akata. U Srbiji odluke o epidemiji mora da donosi Republička stručna komisija za zarazne bolesti, bez obzira na ekonomiju, politiku i bilo šta drugo, kaže Panić i dodaje da zbog naopakog postupanja sada imamo toliki broj preminulih trudnica, dece, veliki broj mladih u intenzivnim negama zbog čega oni stariji, koji imaju manje šanse za izlečenje, teže dospevaju do intenzivne nege i umiru na odeljenjima bolnica ili u kući.

– Sve to je kršenje Ustava, jer svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu 24 sata. Imamo preko 6.600 obolelih, a oko 20 odsto njih zahteva hospitalno lečenje, što znači da 650 građana Srbije svakoga dana, od trenutka kada je Ministarstvo zdravlja odlučilo da pored popunjenih kovid bolnica ne otvara nova bolnička mesta, nema mogućnost zdravstvene zaštite, kaže dr Rade Panić.

Opasni smo za ceo svet

– Da se sve ovo ne bi dešavalo, neophodno je bilo još pre više od mesec dana uvesti strožije protivepidemiološke mere, ili od leta uvoditi postepeno blaže mere koje neće dovesti do velike eskalacije zaražavanja kao što je sada slučaj. Što je najgore, ovog trenutka nam stiže delta plus soj. Mnogo smo neozbiljni, zaključuje dr Panić i dodaje da je Srbija opasno područje za ceo svet, jer je idealna za širenje neželjenih mutacija virusa, upravo zato što imamo pola vakcinisanog stanovništva i epidemiju koja divlja.

Izbore treba odložiti

– Pošto se neminovno nameće utisak da je odgovor na pandemiju značajnim delom uslovljen i predstojećim izborima, sve izbore je neophodno odložiti do završetka pandemije, a na svim nivoima uspostaviti privremena tehnička, odnosno stručna tela, čiji će osnovni zadaci biti adekvatan odgovor na pandemiju, stvaranje demokratskih uslova u zemlji, transparentno javno informisanje i solidarnost najbogatijih sa onima najviše pogođenim pandemijom, smatra dr Predrag Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari