Preseljenjem stanara objekta „Kasarna“ u novu stambenu zgradu u Petrovcu na Mlavi, u oktobru će biti zatvoren i poslednji kolektivni izbeglički centar na teritoriji Braničevskog okruga. Međutim, nakon toga ipak će ostati još jedno izbegliččko naselje, podignuto „na divlje“, koje se nalazi na Lučičkom putu u Požarevcu.

 Ovo naselje niklo je 1999. godine, kada su posle NATO bomardovanja pristigle romske izbeglice sa Kosmeta. Porodice koje su prve došle smestile su se ilegalno u barakama preduzeća „Rad“, a ostali su kasnije u blizini podigli udžerice, nemajući drugog izbora, jer su prvih dana spavali na ulici i železničkoj stanici. U početku je ovde živelo 46 porodica, ali je 25 uspelo da se zbrine, bilo prodajom svojih kuća i zemljišta na Kosovu, bilo uz pomoć UNHCR-a.

Oni koji su ostali, ukupno 21 porodica, žive u neuslovnim objektima, sklepanim od kartona, linoleuma i najlona. Vodu zahvataju na samo jednom šmrku, a struju su obezbedili tako što su sami dovukli kablove iz obližnjih baraka. Zbog toga stalno strepe od bolesti i zaraza, jer u naselju ima preko 100 dece, od kojih je 30 starosti do sedam godina. „Najteže nam je što su nam na raspolaganju samo sezonski poslovi, kojih je iz godine u godinu sve manje. Zbog toga jedini izvor prihoda naših porodica predstavlja prodaja starog gvožđa, koje sakupljanog po gradskim deponijama. Ipak, reč je o simboličnim sumama, nedovoljnim za život i školovanje dece. Zato većina od njih ne ide u školu, što znači da ih čeka teška budućnost“, rekao je koordinator naselja, Ramadan Beriša.

Osim zbog besparice, stanari „Karton naselja“ neprestano strepe i od požara, jer su njihove udžerice podignute od lako zapaljivog materijala. Oni se i danas sećaju požara od pre dve godine, kada je izgorela većina njihovih improvizovanih objekata. Uz pomoć nevladinih organizacija, tada je obavljen popis stanara uništenih straćara, kako bi im se obezbedila nova lična dokumenta, jer su stara izgorela u požaru. Ovim porodicama lokalna samouprava obećala je rešenje stambenog pitanja, ali tek do 2012. godine, u sklopu „Lokalnog akcionog plana unapređenja položaja izbeglih i interno raseljenih lica“. Međutim, za ispunjenje ovog obećanja neophodna je pomoć domaćih i stranih donatora, jer za realizaciju pomenutog programa treba obezbediti 556.000 evra.

 

Sva su deca upisana u redovnu školu

U sklopu pružanja pomoći ugroženim stanarima „Karton-naselja“, Crveni krst je svu decu upisao u redovnu školu, uz dodelu besplatnih udžbenika i pribora. Međutim, u međuvremenu je većina napustila redovno školovanje i posvetila se sakupljanju sekundarnih sirovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari