Krov nad glavom: Porodice čije su kuće izgorele pre tri meseca u Beogradu, pomoć čekaju na ulici 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Organizacija Krov nad glavom saopštila je danas da porodice Džemaj i Miladinović, tri meseca nakon što su im izgorele kuće u Ulici Despota Stefana, u Beogradu, obećanu pomoć čekaju na ulici.

„Već tri meseca od gradskih ustanova nadležnih da im pomognu dobijaju samo obećanja i prebacivanje sa jednog šaltera na drugi. Plamen je uništio nekoliko poslovnih objekata, ali najveću materijalnu i zdravstvenu štetu naneo je ovim porodicama, koje su doslovno ostale bez krova nad glavom, uništena im je i kompletna imovina“, navedeno je u saopštenju.

Sledećeg dana od požara Snežana Miladinović i Ašim Džemaj su otišli da traže pomoć u Gradsku upravu, Opštinu Palilula i Gradski centar za socijalni rad sa molbom da im se nekako pomogne, od kada su, u više navrata, dobili brojna usmenja obećanja.

Jun su proveli u podrumu, nedaleko od njihovih izgorelih kuća, koji im je na korišćenje ustupio čovek kad ih je video kako se skrivaju od kiše ispod mosta.

Krov nag glavom se, ali bez uspeha, kako su naveli, obraćao Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove kao i gradonačelniku.

Tako su za tri meseca, ove porodice dobile samo jednokratnu novčanu pomoć od Gradskog centra za socijalni rad, tek nakon što je Zaštitnik građana pokrenuo postupak ispitivanja i ocene zakonitosti i pravilnosti rada Centra.

„Dok gradske ustanove prebacuju odgovornost sa jedne na drugu, Snežana Miladinović i Ašim Džemaj proživljavaju pakao života na ulici. Ašim je sredinom jula doživeo srčani udar, dok je Snežana, koja je i pre požara bila srčani bolesnik, stalno u opasnosti“, navela je organizacija.

Porodici Miladinović se juče potpuno srušio krov od kuće koja je izgorela u požaru, a njihove komšije se plaše da su i njihovi domovi u opasnosti.

Bliži se jesen, a dosadašnje nepostupanje nadležnih gradskih ustanova jasno govori da postoji opasnost da će ugrožene porodice hladno vreme dočekati na ulici – za tri meseca nije preduzet praktično nikakav korak da se pomogne ljudima kojima je pomoć bila potrebna od prvog dana, ukazao je Krov nad glavom.

Organizacija apeluje na ustanove, kojima su već obraćali, da što hitnije omoguće krov nad glavom porodicama Džemaj i Miladinović i da urade sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi sanirali posledice požara i oluje na domovima drugih porodica u istom naselju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari