Kršenje prava na privatnost dece sve veća pretnja na internetu 1

Kršenje prava na privatnost dece predstavlja sve veću pretnju u onlajn komunikaciji, na društvenim mrežama i uopšte na internetu, zaključak je jučerašnjeg panela posvećenog zaštiti privatnosti dece žrtava nasilja i eksploatacije u okviru Nedelje privatnosti.

Na panelu se govorilo o različitim aspektima te zaštite, ali i o mogućim koracima kako da se praksa kršenja prava na privatnost i objavljivanja ovih podataka u medijima spreči.

Govornici na panelu bili su predstavnici institucija, organizacija civilnog društva i medijskih organizacija, među kojima i predstavnici Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja Atina, navodi se u saopštenju.

Pretpostavlja se da na internetu u svakom trenutku vreba čak 750.000 predatora.

Seksualna eksploatacija dece na internetu je takođe iz godine u godinu u porastu, a naročito je intenzivirana tokom pandemije Kovid-19.

Na globalnom nivou, broj prijava sumnji na seksualnu eksploataciju dece na internetu 2020. godine porastao je za 28% u odnosu na prethodnu godinu.

Ovaj negativan trend je nastavljen i u 2021. godini, koju su međunarodne organizacije aktivne na polju zaštite dece proglasile najgorom godinom kada se radi o broju slučajeva seksualnog nasilja nad decom na internetu.

Slučajevi tzv. sajberjazbina, u kojima se prenosi seksualno nasilje nad decom, zabeleženi su i u Srbiji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari