Kuburović: Ispitivanje porekla imovine ne samo političara može da zatraži svaki građanin 1Nela Kuburović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da bi nacrt Zakona o poreklu imovine trebalo u narednih mesec dana da bude usvojen na Vladi, a zatim prosleđen Skupštini.

Kuburović je za RTS rekla da je to Zakon o kome se dosta pričalo i koji je dosta kritikovan, ali da je pisanih komentara bilo „samo pet“.

„Komentari su došli od profesora Pravnog fakulteta, od strane Poreske uprave, Upravnog suda i Tranparentnosti. To je jedina nevladina organizacija koja je dostavila pisane komentare na nacrt zakona“, rekla je Kuburović.

Ona je ocenila da su oni koji su najviše najviše pozivali na donošenje Zakona o poreklu imovine, postali njegovi najveći protivnici kada je Ministarstvo izašlo sa nacrtom.

Komentarišući to što nacrt predviđa da se proverava samo imovina od 2007. godine, Kuburović je navela da to nije sporno, te da je Poreska uprava smatrala da je to ispravno jer od tada raspolaže elektronskim evidencijama i da je to najefikasniji način da se utvrdi da li je neko ispunjavao obaveze.

Navela je da zakon nije samo za političare, već da će da obezavuje sve poreske obveznike, kao i da prijava može da se podnese od strane svakog građanina.

„Postoje indicije koje ukazuju da neko nije na pravi način ispunjavao svoje obaveze. Ako neko ko se nalazi u Nacionalnoj službi za nezaposlene vodi veoma luksuzan život, to su stvari zbog kojih Poreska uprava treba da stupi u kontrolu“, rekla je Kuburobvić.

Poručila je da tekst nacrta nije menjan od marta, da se sa nacrtom tek izlazi pred Vladu, te da je Skupština ta koja daje zadnju reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari