Kuburović: Izmene poboljšavaju izveštaj 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ministar pravde Nela Kuburović izjavila je danas da izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije u Evropsku uniju, u delu posvećenom pravosuđu, sadrži pohvale i konstatuje probleme

Ali bi rezultati bili puno bolji da je sačinjen nešto kasnije jer su pred poslanicima upravo izmene iz krivične materije.

Ove izmene daće moderne mehanizme da se Tužilaštvo za organizovani kriminal i Viši sud bore sa korupcijom i organizovanim kriminalom, rekla je Kuburović, koja očekuje brzo veliki napredak u rešavanju starih predmeta u izvršnoj materiji.

Prema njenim rečima, javni izvršioci i javni beležnici u dodatnoj meri će rasteretiti rad sudova što znači poboljšanja u dužini trajanja postupka i broju zastarelih predmeta.

Na pitanje šta će biti sa nelegalnom imovinom nekadašnjeg muftije Muamera Zukorlića i da li se zakon primenjuje selektivno, Kuburović je odgovorila da „ne bi rekla da je u pitanju nelegalna imovina“.

Mislim da će nadležni organi da rade i utvrde da li je bilo propusta ii ne, rekla je Kuburović.

Govoreći o zakonu o poreklu imovine, Kuburović je rekla da radna grupa ministarstva pravde radi sa ministarstvom finansija, kao i da je prvobitni nacrt zakona završen, ali je potrebno da se odredbe unaprede.

Do kraja godine radna grupa treba da završi rad i da zakon krene u proceduru, kako bi se što pre našao pred Vladom i Skupštinom, najavila je Kuburović.

Ona je za Izveštaj EK za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), u čijem je predstavljanju danas učestvovala, rekla da to telo Saveta Evrope tim izveštajem omogućava da vidimo gde se Srbija nalazi u odnosu na druge pravosudne sisteme.

Postoje mnoge oblasti gde smo se poboljšali u odnosu na prethodni izveštaj iz 2012. i to pre svega kod dužine trajanja sudskog postupka, naročito u parničnom postupku, kao što je i povećan procenat savladavanja priliva novih predemeta, rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima, preporučeno je da se unapredi alternativni način rešavanja sporova i više uključi medijacija čime će se smanjiti priliv predmeta.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt je ocenio da je izveštaj alat koji koristi Srbiji da unapredi pristup pravosuđu jer ukazuje na ključna pitanja kod kojih mora da se uloži još viša napora.

Nastavićemo da podržavamo Srbiju u unapređenju efikasnosti pravosuđa, naglasio je Kartrajt. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari