Kuburović: Srbija više nije na crnoj listi Saveta Evrope 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Srbija nije više na „crnoj listi“ Saveta Evrope i na poslednjem mestu po uslovima boravka u zatvorima, izjavila je danas ministar pravde Nela Kuburović.

Uslovi u srpskim zatvorima su značajno bolji nego 2010. godine, čak dosta bolji nego u mnogim bogatijim državama Evropske unije, rekla je Kuburović na otvaranju tvining projekta za unapređenje zatvorskog sistema u Srbiji, vrednog milion evra.

Ona je istakla i da u prilog tome da su uslovi u zatvorima poboljšani govore i podaci da je 2011. godine na 100 raspoloživih mesta bilo 157,6 osuđenika, a da je danas taj broj 106,4.

Kuburović je podsetila da je Vlada Srbije u maju usvojila Strategiju za smanjenje preopterećenosti zatvora do 2020. godine, i da se na toj strategiji radi i proširuju se zatvorski kapaciteti.

U tvining projekat unapređenja zatvorskog sistema, koji podrazumeva obuku zaposlenih, vredan milion evra, a sprovode ga stručnjaci iz Nemačke i Austrije, EU je uložila 950.000 evra, a Srbija 50.000.

Zamenik premijera Austrije Volfgang Brandšteter rekao je da je siguran da će veliki tvining projekat unapređenja zatvorskog sistema da se ostvari, jer je ta oblast od velikog značaja i ključna je u procesu izvršenja krivičnih sankcija.

Siguran sam da će projekat postići uspeh i da će iskustva biti korisna, rekao je Brandšteter.

Šef Delegacvije EU u Beogradu Sem Fabricio naglasio je da je, u kontekstu pregovaračkog poglavlja 23 o pristupanju Srbije EU projekat vrlo važan, jer se ono ne odnosi samo na pravosuđe i osnovna ljudska prava, već i mnogo šire, jer se tiče odnosa prema građanima.

Podržavamo Srbiju da ostvari napredak u ovom procesu, i EU će joj ostati najvažniji partner na tom planu, rekao je Fabricio.

On je podsetio da je EU za podršku Srbiji u sprovođenu pregovaračkog poglavlja 23 dala pomoć od 23 miliona evra, i još sedam miliona za reformu zatvorskog sistema.

Naptredak zemlje u pristupanju EU se meri i situacijom u zatvorskom sistemu, ukazao je Fabricio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari