Ni manjeg mesta, ni većeg sabora. Već više od pola veka Srbiju svakog leta tresu trube. Tada se u Guču sjati oko 600 hiljada ljudi, što naših zemljaka, što stranaca. A sve je počelo u jesen daleke 1961. godine kada se u porti Crkve u Guči, na praznik pokrova Presvete Bogorodice, za dva dana okupilo više od 10 hiljada posetilaca i već se tada videlo da ova manifestacija obećava.

U Guči su tokom sabora dobrodošli svi – orkestri, samouki i profi trubači i folklorni ansmbli ali i oni koji uživaju kad im zvuk trube potrese svaki mišić u telu. Među mnogobrojnim učesnicima na 52 Saboru trubača bili su i članovi Folklornog ansmbla Centra za kulturu „Veljko Dugošević’’ iz Kučeva koji su učestvovali na koncertu narodnih pesama i igara, u izvođenju orkestara i Folklornih ansambala iz zemlje i inostranstva. Opština Kučevo koja ima svoju smotru izvornog narodnog stavralaštva „Homoljski motivi’’, ima dobru saradnju sa opštinom Lučani i mesnom zajednicom Guča. Kučevljani se predstavili sa svojim izvornim igrama i narodnim nošnjama iz kraja koje dolaze, a ujedno i najavali održavanje ovogodišnje 45. smotre Holjskih motiva, koji počinju 27. avgusta i traju do 2. septembra ove godine.

– Dobra saradnja između naše opštine i opštine Lučani, kao i sa Mesnom zajednicom Guča, krunisana je boravkom našeg Folklornog ansambla Centra za kulturu „Veljko Dugošević’’, koji imao nastup na ovogodišnjem 52. Saboru trubača, što je za nas velika čast. Ujedno smo predstavili program ovogodišnjih 45. Homoljskih motiva kada ćemo biti dobri domaćini naših starih projatelja – istakla je direktor ove Kučevačke kulturne ustanove Jasmina Blagojević.

Dragačevska truba omamila je Srbe od Horgoša do Dragaša i iz dijaspore koji su došli specijalno iz raznih mesta Evrope i sveta u Guču, jer kako su nam rekli, treba doživeti ovaj svetski događaj, a bilo je i onih koji su došli na sabor pešice, samo radi provoda i druženja.

Osećaj od koga zastaje dah – kada 200 truba na pozornici koju okružuju dragačevska brda zasvira „Sa Ovčara i Kablara“, a dolinom odjeknu prangije – prethodio je finalnom takmičenju trubača u Guči. Ređali su se na bini kraj Bjelice orkestri sa svih strana Srbije, vodila se ljuta muzička borba među 19 kapelnika, svirali su iz duše, za saboraše, za nezaborav.

Stručni žiri je na kraju odlučio da za najbolji orkestar proglasi trubački sastav „Barka“ iz Knjaževca, dok je orkestar koji je najizvornije muzicirao na 52. Saboru u Guči, orkestar „Zao taro lajt“ Milojka Đurića i Ljubivoja Dikovića iz Kalenića. Omiljene nagrade svakom trubaču – Prva truba Dragačeva i „Zlatna truba“, koju dodeljuju „Večernje novosti“, ove godine pripale su dvojici mladih trubača iz zapadne Srbije. Prva je otišla u ruke Veljku Ostojiću iz Zlakuse, a „Zlatna“ Dejanu Jevđiću iz Požege.

U Guči je 52. Sabor trubača završen koncertom Svetlane Ražnatović, koji je pred oko 20.000 posetilaca na gradskom stadionu trajao više od dva sata.

U saborskim programima proteklih sedam dana učestvovalo je 50 trubačkih orkestara, a procenjuje se da je manifestaciju posetilo oko pola miliona ljudi iz zemlje i sveta.

U prethodnih pola veka Sabor trubača je posetilo oko 15 miliona domaćih i stranih gostiju iz 83 zemlje sa svih kontinenata.

U zvaničnom takmičarskom delu Sabora učestvovalo je oko 10.000 trubača i više od 1.000 orkestra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari