KUDES dobija prvu nagradu za Nušićijadu u izgnanstvu: Povelju Dušan Mitrović za dobar primer novog optimizma 1Foto: Novi Optimizam

Organizacija Novi Optimizam najavila je da nagradu za dobar primer novog optimizma dobija udruženje građana KudeS, za višegodišnji optimizam u organizovanju prognane a slobodne Nušićijade.

Ova tradicionalna nagrada koja će obeležiti svoje punoletstvo, a koja od prošle godine nosi naziv “Povelja Dušan Mitrović”, KudeSu će biti dodeljena 8. decembra 2022.

Udruženje građana KudeS pokrenulo je organizaciju Nušićijade, praznika humora, kulture i slobode, 2010. godine. Od tada se svakog leta organizovala u Ivanjici, okupljajući kulturnu i slobodoumnu javnost i negujući građanski duh.

Od kada su 2018. godine lokalne vlasti proterale KudeS iz sopstvenog festivala usled poneke šale na njen račun i prevelike količine nebranjenog smeha, udruženje je nastavilo da organizuje Prognanu a slobodnu Nušićijadu.

Ova Nušićijada prolazila je kroz sopstveni, u najmanju ruku interesantan, put. Iako branjena i sputavana, ona je nalazila najrazličitije načine da opstane i zadrži slobodarski duh starog festivala.

Organizovala se po ivanjičkim brdima i imanjima, slavila se u beogradskom izbeglištvu, da bi se jedne godine održala čak na televiziji. Tako je, iz nastojanja da bude ugašena, nedostupna čak i za one najupornije tragače za slobodom, doprla do miliona ljudi, piše Novi Optimizam.

Na putu Nušićijade u izgnanstvu, KudeS je okupljao prognane a slobodne, stvarao novu solidarnost i utirao novi put optimizma. Verujemo da nas je sve to za nagradu nominovalo, a obrazloženje, koje ćemo čuti prilikom njene dodele 8. decembra 2022, čekamo sa radošću i velikom zahvalnošću organizaciji Novi Optimizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari