Velike količine kupine iz ovogodišnje roda u Levču (opština Rekovac), gde zasadi tog jagodičastog voća zauzimaju površinu od 400 hektara, propadaju jer zemljoradnici nemaju dovoljno radne snage da dozrele kupine na vreme uberu – upozorio je juče načelnik opštinskog Odeljenja za privredu i poljoprivredu Predrag Đorđević.

On je rekao da su proizvođači kupina u Levču u velikoj dilemi šta da rade sa svojim kupinama i zbog niske otkupne cene tog voća, koja se kreće u rasponu od 10 do 15 dinara za kilogram, u zavisnosti od sorte.

Đorđević je ukazao da su ovogodišnji prinosi na zasadima kupina u Levču veoma visoki i da premašuje količinu od deset tona po hektaru, ali zemljoradnici zbog vrlo niske otkupne cene u berbi uglavnom ne angažuju tuđu radnu snagu, već kupinu na svojim imanjima beru sami ili uz pomoć komšija, što je nedovoljno da se ubere ceo rod pa voće opada i truli.

Profesionalni berači kupina dobijaju, inače, dnevno po 1.500 dinara za svoj rad, a seljaci koji ih angažuju moraju, kako ističe Đorđević, da te radnike još „hrane i poje“.

Izdaci za radnu snagu i svi drugi troškovi u proizvodnji kupina su, prema rečima Đorđevića, sada tako visoki da preti masovno krčenje zasada tog voća u Levču.

Krčenje zasada kupina najavili su, nezadovoljni ovogodišnjom niskom otkupnom cenom, takođe zemljoradnici iz Podrinja i još nekih regiona u Srbiji gde se to jagodičasto voće do sada masovno uzgajalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari