Kurti: Dijalog nam nije prioritet 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da umesto dijaloga sa Beogradom, želi da se uključi u unutrašnji dijalog, koji će biti usmeren na kosovske Srbe.

“Želim da se uključim u dijalog sa kosovskim Srbima koji će biti usmeren na razvoj. Prema svima treba postupati jednako i sa poštovanjem, ali moramo prekinuti glasne fraze, poput dijaloga o pomirenju ili istorijskog dijaloga“, rekao je Kurti za švajcarsk list “Le Temps”, prenosi Ekonomija onlajn.

On je upitao zašto se ne bi ujedinili albanski i srpski poljoprivrednici i zbog čega se ne bi razgovaralo o osemenjavanju, đubrivu, mašinama, proizvodnji ili cenama goriva.

„Počnimo sa nečim, umesto da ponavljamo ista pitanja o identitetu, a što se tiče dijaloga sa Srbijom, on treba da se vodi u korist stanovništva. Do sada je to imalo veze sa tim ko je šta iz dijaloga dobio, odnosno šta je dobio Vučić, a šta Tači, autokratske vođe koje su se sastajale iza zatvorenih vrata”, kazao je Kurti.

Istakao je da se nada i da će ideja razmene teritorija sa Srbijom uskoro biti potpuno napuštena u međunarodnoj zajednici.

“Nadam se, mada ne prođe nedelja a da neki novi stručnjak, ili grupa mladih stručnjaka, ne smisli bajkoviti plan koji bi čarobnim štapićem rešio sve probleme na Balkanu, vadeći ovu staru ideju iz ormana”, rekao je Kurti.

Kurti je ponvio i da za njega i njegovu stranku dijaloga Prištine i Beograda nije jedan od priroriteta.

“Ta tema zauzima šesto ili sedmo mesto i među prioritetima građana. Sve ankete pokazuju da su njihove glavne brige zapošljavanje, ekonomija i pravda, ali voljan sam da napravim kompromis i da dijalog sa Srbijom pomerim na treće ili četvrto mesto mojih prioriteta”, istakao je Kurti.

Komentarišući najave Ramuša Haradinaja o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije, Kurti je naglasio da je suština da se na Kosovu poštuju demokratske procedrure, a ujedinjenje nije jedna od njih.

“Kada je Kosovo postalo nezavisno, dobilo je svoj ustav u kome se kaže da jedna suverena država nema pravo da se ujedinjuje sa drugim državama. Naš suverenitet jeste ograničen, ali kada budemo zaista nezavisni imaćemo pravo da se odreknemo te nezavisnosti, na primer da se pridružimo federaciji. Suštinska stvar je, međutim, poštovanje demokratskih procedura”, naglasio je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari