Kurti: Kaznene mere Evropske unije nanele štetu Kosovu 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas potvrdio da su kaznene mere EU nanele štetu Kosovu.

On je, u intervju za RTV Slovenije rekao da je istina da zbog tih sankcija štete uglavnom ima poslovna zajednica, ali i „državne službe Kosova“.

Tako je odgovorio na pitanje šta je njegov odgovor na kritiku da će Kosovo zbog njegove „oštre politike na severu Kosova“ izgubiti i do 500 miliona evra iz evropskih IPA fondova“.

„Na primer, zamrznut je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako smo ga ispunili sa 69 odsto“, kazao je on i da su „u opasnosti zajmovi i grantovi, kao i finansiranje iz fondova EU“.

„Sve ovo je prekinuto. Stoga bi uklanjanje ovih mera protiv Kosova bilo zaista dobrodošlo i pravedna odluka EU“, procenio je Kurti.

Odbio je odgovornost Kosova zapogoršanje stanja na severu Kosoova, pošto se tamo, kako je rekao, „borimo protiv nasilnih ekstremista koji su napali vojnike KFOR-a, kosovsku policiju i novinare“ i rekao da i tamo mora da funkcioniše vladavina prava.

„Veoma je važno da imamo i jedno i drugo: vladavinu prava, bez nasilnih ekstremista, i bezbednost i mir na drugoj strani“, kazao je on.

Naveo je da su „kosovski Srbi koji žive južno od Ibra, generalno dobro integrisani“ i da „imaju koristi od toga, dok Srbi na severu Kosova ne žive tako dobro jer nisu integrisani“.

Optužio je zvanični Beograd da čini sve da spreči integraciju Srba na severu Kosova.

„To nasilje iz Beograda mora da se završi i potrebna nam je pomoć međunarodne zajednice, posebno EU“, kazao je Kurti.

Govorio je i o izborima u četiri severne opštine većinski nastanjene Srbima, što je bila jedna od četiri tačke dogovora Kosova i EU za smirivvanje stanja na severu Kosova.

„Vredno radim i sve pripremam za izbore koji će biti najesen“ rekao je Kurti.

Izrazio je nadu da će Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda, učestvovati na izborima, te dodao da je „za njihovo ubeđivanje potrebna pomoć međunarodne zajednice“.

„Ovi (albanski) predsednici opština su ovde jer je Srpska lista bojkotovala izbore. Prvo su napustili institucije, ali su potom odbili da učestvuju na izborima za gradonačelnika“, kazao je on i kazao da se nada da su se predomislili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari