Ko će biti novi lider britanske Laburističke partije, odnosno nesporni vođa opozicije u Ujedinjenom Kraljevstvu – znaće se u subotu. Ako pobedi „veteran levice“, kako DŽeremija Korbina naziva Fajnenšel tajms (FT), posledice po britansku politiku biće značajne, piše ovaj list.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Sva istraživanja javnog mnjenja ukazuju da Korbin (66), poslanik sa stažom dužim od 30 godina, nema ozbiljnog protivkandidata i da će ubedljivo pobediti. Korbin, protivnik štednje, „anti-EU“, „anti-NATO“ borac, nabraja FT, decenijama je pobunjenik u sopstvenoj partiji. Bez obzira na to što su laburisti opozicija, njegov izbor imaće „trenutno dejstvo“ na britansku politiku.

Najpre, ako Korbin pobedi, niko više neće moći da pretpostavi da će laburisti voditi aktivnu kampanju za ostanak Britanije u Evropskoj uniji na planiranom referendumu. Endi Bernam, Kobirnov rival, rekao je da bi se sledeće nedelje laburisti mogli naći u situaciji da ne znaju kakva im je politika prema EU.

Naime, Korbin, kao i mnogi sindikalni lideri, smatraju da premijer Dejvid Kameron namerava da u pregovorima sa Briselom o članstvu Britanije u EU „trguje pravima radnika“, što Dauning strit negira. Korbin takođe prigovara u vezi sa Transatlantskim trgovinskim i industrijskim partnerstvom (TTIP) kojim se zahteva da strane kompanije imaju „tržišni pristup“ izvesnim sektorima u koje navodno spada i britanski nacionalni zdravstveni sistem.

Korbinova pobeda će, takođe, učiniti izglednijom mogućnost da Kameron napusti plan koji nalaže da Britanija bombarduje „islamističke militante“ u Siriji, navodi se u izveštaju. FT podseća da su britanski zvaničnici, uključujući i ministra finansija DŽordža Ozborna, zatražili takvu akciju zbog izbegličke krize.

Međutim, Kameron je kazao da će bombardovanje početi samo ako u parlamentu postoji konsenzus, piše list podsećajući da premijer 2013. nije dobio dovoljan broj glasova za pokretanje vazdušnih napada u Siriji.

Korbin, koji je predvodnik „Koalicije zaustavite rat“, obećao je da će se protiviti bombardovanju smatrajući da će ono naneti patnju nevinim Sirijcima i još više rasplamsati izbegličku krizu. Korbin ne prihvata slanje britanskih trupa u inostranstvo pod bilo kakvim uslovima.

Izbor Korbina mogao bi imati posledice i na britanski podmornički sistem nuklearnog naoružanja – Trident. Vladajući konzervativci planiraju da nastave složen i skup program u vezi s Tridentom, za šta im, međutim, treba podrška parlamenta. Korbin je obećao da će se protiviti obnovi tog programa, a izgledno je da će se udružiti sa Škotskom nacionalnom partijom i drugim parlamentarnim grupacijama kako bi ga blokirao, navodi Fajnenšel tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari