Lavina ispovesti o nasilju prema ženama pod parolom #NisamPrijavila 1Foto: Unsplash

Pod haštagom #NisamPrijavila na društvenoj mreži Tviter u prethodna dva dana pojavilo se više od 15.000 tvitova u kojima su žene podelile lične priče o različitim oblicima nasilja i uznemiravanja koje nisu prijavile nadležnim državnim institucijama.

Slučajevi seksualnog uznemiravanja, silovanja, fizičkog, psihičkog ili finansijskog nasilja od strane partenera, nasilje u porodici od strane roditelja i drugih srodnika – sve ovo pojavilo se u nekoj od ispovesti žena, ali i ponekog muškarca, koje su tokom prethodnog vikenda preplavile društvene mreže.

Povod za to je bila jedna priča, jedna ispovest i neadekvatna reakcija policije u tom slučaju, ali vrlo brzo je „pokret“ dobio šire dimenzije.

Žene su kroz objave pod haštagom #NisamPrijavila pisale o različitim razlozima – uglavnom strahovima i razmišljanjima, zbog kojih nisu prijavile nasilje onda kada im se desilo.

Najčešće objašnjenje zašto se nisu odlučile na tako nešto jeste strah od osude okoline, strah da im niko neće verovati, ali i strah da će, ukoliko podele svoju traumu sa najbližima – očevima, braćom, oni poželeti da preuzmu pravdu u svoje ruke.

Osim toga, kao jedan od čestih razloga za „neprijavljivanje“ nasilja navodi se i da nisu bile sigurne da li ono što im se desilo spada pod definiciju nasilja jer nije bilo u onom „najstrašnijem“ obliku – fizičkom.

Lavina ispovesti žena koje su doživele neki oblik nasilja, pokrenuta je nakon što je jedan takav slučaj na Tviteru obelodalnila Nina Stojaković, politikološkinja i članica Pokreta slobodnih građana iznoseći priču svoje sestre, koja je pokušala da prijavi nasilnika, ali je u policiji naišla na potpuno nerazumevanje i ostala nezaštićena.

Stojaković se odlučila da na ovaj način pozove nadležne na reakciju, umesto toga, kako je sama kasnije napisala na tviteru, pomenuti policajci zvali su njenu sestru i zamerili joj što je iznela priču u javnost. A ona je u javnost izašla upravo jer joj policija nije pružila pomoć.

Nakon što se na društvenim mrežama, pa i u medijima, pronela vest o ovome, druge žene su samoinicijativno krenule da dele svoje slične priče i situacije u kojima su nailazile na nerazumevanje nadležnih i okoline.

Anđela Milivojević, novinarka BBC-a u Londonu, napravila je bazu podataka svih tvitova, ističući da je važno da se njihove priče ispričaju.

Među ovih 15.000 tvitova sa haštagom #NisamPrijavila, nisu sve slučajevi ličnih iskustava sa nasiljem, već ima i onih koji su koristili taj slogan da iskažu podršku, da rašire priču o incijativi i ukažu na ozbiljan društveni problem.

Ipak, i kada se brojka umanji za te tvitove, ostaje mnogo onih koji zaslužuju ozbiljnu pažnju društva kao i sistemski pristup problemu. Takođe, neki su ukazivali i na to da one žene koje su najugroženije od raznih vidova nasilja i maltretiranja – u seoskim i ruralnim sredinama, starije, bez sopstvenih prihoda, nemaju ni pristup tviteru kako bi se njihove priče čule, te da je takvih još mnogo.

Ispovesti pod parolom „NisamPrijavila privukle su pažnju javnosti i van Srbije – osim što su se u ispovestima prdružile i žene čitavog Balkana, o ovom pokretu su se interesovali i šire od toga.

Među ispovestima su se našle priče i ponekog muškarca koji je doživeo neki vid nasilja, neke od njih su bile pod tagom #Nisamprijavila, ali ubrzo se pojavio i isti slogan u muškom rodu – #nisamprijavio.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari