Lazarević: Više od 90 odsto osoba sa invaliditetom ustanove socijalne zaštite napušta u mrtvačkom sanduku, potrebna deinstitucionalizacija 1Foto: Medija centar/FB/screenshot

Izvršna direktorka Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom Snežana Lazarević rekla je danas da više od 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite ustanovu napušta u mrtvačkom sanduku.

Zbog toga je potrebna deinstitucionalizacija, koja se ne odnosi samo na to da se pomogne osobi sa invaliditetom da izađe iz ustanove, već i na to kako da se spreči da dete ili odrasla osoba uđe u ustanovu, kazala je Snežana Lazarević na konferenciji za novinare.

Ona je predstavila rezultate onlajn istraživanja, koje je ta inicijativa sprovela, rekavši da 93 odsto roditelja osoba sa invaliditetom tvrdi da je njihovoj deci potrebna podrška van kuće.

S obzirom na to da su u istraživanju učestvovali i roditelji i same osobe sa invaliditetom, ali i ustanove koje pružaju usluge socijalne zaštite, rezultati su bili različiti u zavisnosti od toga ko je davao odgovore.

Na pitanje da li im je potrebna pomoć roditelja, potvrdno je odgovorila četvrtina ispitanika osoba sa invaliditetom, dok su svi ispitani roditelji potvrdno odgovorili da je njihovoj deci potrebna njihova pomoć.

Oko polovine osoba sa invaliditetom reklo je da mogu da se oslone i na druge članove porodice, dok to tvrdi samo četvrtina ispitanih roditelja.

Nataša Konstatinović iz Trag fondacije rekla je da je program „Pokret polet“, u okviru kog je sprovedeno istraživanje, finansirala Evropska unija, a kroz koji se podržavaju organizacije civilnog društva za razvoj javnih politika u zajednici.

Taj program je usmeren na socio-ekonomski razvoj, odnosno razvoj usluga socijalne zaštite u zajednici, radna prava, socijalno preduzetništvo.

Ona je kazala da je otvoren konkurs za „Pokret polet“ za sredstva od 15.000 evra za projekat u trajanju od godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari