Lazić: Promene u oblasti pravosuđa samo početak procesa koji bi trebalo da osamostali tužilaštvo 1Radovan Lazić Foto: Medija centar

Predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić ocenio je danas da su ustavne i zakonodavne promene sprovedene u oblasti pravosuđa samo početak procesa koji bi trebalo da dovede do osamostaljivanja tužilaštva koje je „i dalje mač u rukama vlasti, svake vlasti“.

Lazić je za televiziju Insajder rekao da su neka rešenja tih izmena ipak dovela do promena u ponašanju javnih tužilaca i njihovih nadređenih.

„Sada i kad nadređeni tužioci izdaju uputstva javnim tužiocima ona moraju biti u pisanoj formi i javni tužioci protiv njih mogu uložiti prigovor ako smatraju da su ona nezakonita ili neosnovana. Raduje me da je ta komisija za prigovore već počela da radi i da već ima jedan određen broj prigovora i donetih rešenja“, kazao je tužilac.

Ocenio je da je suprotstavljanje dve smenjene tužiteljke iz višeg tužilaštva u Beogradu, Bojane Savović i Jasmine Paunović njihovom šefu, dobilo podršku ne samo u široj javnosti već i u čitavoj tužilačkoj javnosti, kao i da taj slučaj zajedno sa zakonodavnim promenama ohrabruje tužioce da odbijaju da postupaju protiv svoje savesti.

Govoreći o problemima u funkcionisanju tužilaštva, Lazić je kao jedan od velikih ocenio saradnju sa policijom.

„Između dva zakona, zakona o policiji i zakona o krivičnom postupku, policajci će uvek pre slediti zakon o policiji i slušaće naloge starešina a ne tužilaca. Tužioci rukovode istragom ali policija sprovodi predistražne postupke. Ako policajci ne postupaju po nalozima tužilaca neće da snose nikakvu odgovornost“, naveo je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari