Lekar kriv jer je na Fejsbuku izneo mišljenje o lečenju korone? 1Miodrag Branković Foto: V. T.

Miodrag Branković, lekar i uzbunjivač u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Niš, koji je ranije javno ukazivao na propuste u radu te ustanove i zbrinjavanju pacijenata, moraće da se „izjasni“ povodom sadržaja koji je pre dve sedmice objavio na svom Fejsbuk profilu, a u kojem je izneo mišljenje o terapiji za lečenje simptoma koji mogu ukazivati na grip i infekciju korona virusom.

Njegovo „izjašnjenje“ o tom postu zatražio je prošle sedmice Etički odbor ustanove.

– Rukovodstvo Hitne pomoći i nekakav Etički odbor se bave praćenjem društvenih mreža, pa im je izgleda jedan od značajnijih problema post na mom Fejsbuku, a u kojem ja, na osnovu lekarskog iskustva i znanja, kao i iskustava farmaceuta sa kojima sam u kontaktu, iznosim mišljenje o tome koju bi terapiju – lekove i suplemente, trebalo da koriste pacijenti koji nisu hospitalizovani, a imaju povišenu temperaturu i simptome slične gripu i infekciji korona virusa. Očigledno je da ne znaju „šta će sa mnom“ i da na ovaj način pokušavaju da me disciplinuju – rekao je Branković za Danas.

Branković je naglasio da sa proizvođačima lekova i suplemenata koje je preporučio nije ni u kakvom poslovnom ili ličnom „dilu“. Post je objavio van radnog vremena, a u njemu naglasio da je to „samo njegovo mišljenje“ sa kojim se „možda neko neće složiti“.

Pritom nije ni pomenuo kovid 19, kako mu spočitava Etički komitet, već korona virus, a njih je više, počev od onih koji izazivaju „običnu“ prehladu, kazao je.

– Napisao sam to jer me je dosta ljudi zvalo za mišljenje ili savet. Oni satima čekaju ispred kovid ambulanti za pregled i analize, a ako imaju blažu kliničku sliku vraćaju ih kućama, uz sugestiju da se „jave ako im se stanje pogorša“. Kad se vrate kući, gore im je nego pre odlaska u kovid ambulantu – dezorijentisani su, izgubljeni i osećaju se beznadežno. Ovakvi saveti lekara na društvenim mrežama, kojih ima sve više, predstavljaju za njih mogući orijentir i smiruju ih – rekao je on.

Direktor Hitne pomoći Slavoljub Živadinović nije odgovorio na pitanja našeg lista zašto je Etički odbor ustanove tražio Brankovićevo izjašnjenje i koje su eventualne sankcije koje odbor može da izrekne zaposlenom.

Ostali smo uskraćeni i za odgovor na pitanje koji interni i drugi pravni akti omogućavaju da se pokrene i vodi bilo kakav postupak protiv zaposlenog zbog mišljenja koje je on izneo na društvenim mrežama.

– Vlastima ne smeta što se oboleli ne retestiraju. Ne smetaju im ni drugi propusti. Smeta im samo kada neko govori istinu. Nadam se da će Ujedinjeni protiv kovida moći da ponude ovom hrabrom i pametnom doktoru i podršku i pravnu pomoć – kaže za Danas Saša Živić, pedijatar u niškom Kliničkom centru, profesor Medicinskog fakulteta i član Saveta udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Lekar kriv jer je na Fejsbuku izneo mišljenje o lečenju korone? 2

Rukovodstvo Hitne pomoći je, inače, protiv Brankovića već podnelo disciplinsku prijavu zbog kritičkog komentara o situaciji u toj ustanovi ostavljenog ispod teksta na Fejsbuku portala Južne vesti, početkom avgusta ove godine.

On je nakon toga i u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i resornom ministru Zlatiboru Lončaru ponovio da niškoj Hitnoj pomoći nedostaju terenske ekipe, dodajući da ta ustanova oskudeva i u sanitetskim vozilima koja su u proseku stara više od 15 godina, a ima uglavnom neispravne aparate koji su iste starosti.

Epidemiju novog korona virusa dočekala je sa „zaštitnim odelima“ kupljenim u molerskim radnjama i rukavicama sa domaćinstvo, a kada su skafanderi za jednokratnu upotrebu konačno stigli rukovodstvo je naredilo da se peru, kako bi se više puta koristili, naveo je.

Direktor niške Hitne pomoći Slavoljub Živadinović je na otvoreno pismo odgovorio „demantijem“ na veb sajtu ustanove, u kojem je sve Brankovićeve tvrdnje nazvao „nizom neistina i laži“.

Skoro 2.000 pregleda dnevno u kovid ambulantama

Vojna bolnica u Nišu je od prošle subote u kovid sistemu, tako da će moći da hospitalizuje 50 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, u poluintenzivnoj i intenzivnoj nezi, saopštili su ministar odbrane Nebojša Stefanović i v.d. direktora Kliničkog centra Niš Zoran Perišić. Perišić je ocenio da će na ovaj način KC Niš, u kojem je inače već hospitalizovano više od 350 pacijenata, a dnevno premine po 12 pacijenata, biti rasterećen. U privremenim bolnicama su pretežno smešteni pacijenti iz Beograda. Prema poslednjim podacima Doma zdravlja, koji ima tri kovid ambulante, i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, sa jednom takvom ambulantom, dnevno se pregleda više od 1900 pacijenata koji se jave sa simptomima koji mogu ukazati na korona infekciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari