Lekarima dobrovoljcima stalni posao, nekima samo ugovor 1Foto: Stefana Savić (arhiva)

Pojedini lekari, od njih 119 angažovanih u toku epidemije u kovid centrima u Kliničkom centru (KC) u Nišu, sumnjaju da će svi dobiti posao na neodređeno vreme, iako je to bila naredba ministra zdravlja.

– Većini od nas ugovori na određeno vreme od tri meseca ističu sredinom jula, ali nema nikakvog nagoveštaja da ćemo biti primljeni u stalni radni odnos. Plašim se da će nas opet izigrati i da će posao dobiti pojedinci koji imaju veze, kaže za Danas doktorka koja je dobrovoljac u kovid centru u Nišu. Ona dodaje da iako raste broj obolelih od korona virusa u Nišu, problem njihovog zaposlenja se ne rešava.

– Mi smo pokazali da možemo da lečimo obolele od korone, dokazali smo se u aprilu kad je bilo najviše inficiranih u Nišu. Po kuloarima KC se priča da će onima koji ne budu primljeni na neodređeno vreme, biti produžen ugovor na još tri meseca. Naravno, to će uraditi jer im sad trebamo, a onda ćemo opet biti na ulici, kaže ova mlada doktorka.

Predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije Dejan Ilić potvrđuje da problem prijema u stalni radni odnos za medicinske radnike u Nišu još nije rešen, za razliku od njihovih kolega u Beogradu.

– Osim te grupe lekara, u niškim kovid centrima je angažovano i 90 medicinskih sestara i tehničara i tri farmaceuta. Svi oni čekaju stalni radni odnos, ali, kako sam čuo od sindikalaca iz KC, veoma su male šanse da u julu svi to i ostvare, kaže Ilić za naš list. On precizira da će, verovatno, deo medicinskih radnika dobiti stalan posao po isteku tromesečnog ugovora.

– Očekujem da svim ostalima bude produžen ugovor na još tri meseca, i da posle toga i oni budu primljeni na neodređeno vreme. Kao sindikat ćemo insistirati na tome i nećemo dozvoliti da izigraju te ljude, kaže sindikalac.

Uprava KC je sredinom aprila saopštila da je „zbog aktuelne pandemije korona virusa i povećanog pritiska na zdravstveni sistem, pošto je u Nišu bila najveća kovid bolnica sa preko 3.000 hospitalizovanih pacijenata, zaposlila na određeno vreme dobrovoljce“, i da će „nakon procene kvaliteta njihovog rada oni dobiti i ugovore za stalno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari