Lekić: Na 15 lokacija u Srbiji zagađenje vazduha veće nego u najzagađenijem gradu EU 1Arhivska fotografija Foto: Beta/Ana Slović

Gde god se u Srbiji započnu merenja zagađenosti vazduha, ustanovi se prekoračenje graničnih vrednosti, posebno PM i PM 2.5 čestica , upozorava Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke organizacije.

On je u FoNetovom serijalu razgovora „Vidokrug“ predočio da je veoma značajna činjenica da PM 2.5 čestice prodiru direktno u krvotok i pluća, kao i da se na osnovu merenja ne može znati koje druge zagađujuće materije te čestice nose.

Lekić navodi primer Bora, gde je izmerena koncentracija arsena 46 puta ili 4.600 hiljade odsto veća od vrednosti propisane zakonom.

Kako ukazuje, to je će verovatno uticati na stopu smrtnosti u Boru, baš kao što će i požar na deponiji u Vinči uzrokovati trajna oštećenja organa.

“Kada pričamo o Rio Tintu, pričamo o arsenu koji će biti ekstrakovan i koji se nalazi u zemlji, s kojim ćete možda doći u kontakt, a možda i nećete. Ali, ovo je arsen u vazduhu koji udišete”, naglašava Lekić.

On smatra da je zagađenje ponekad toliko da nema koristi ni od kućnih uređaja za prečišćavanje vazduha.

“Zove me prijateljica i pita šta da radi na Karaburmi dok gori deponija, jer je koncentracija PM čestica u stanu 170 i kaže da uređaj zvrči i deluje kao da će se raspasti”, prepričao je Lekić.

Govoreći o izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha za 2020, prema čijim rezultatima je na čak 15 lokacija u Srbiji zagađenje vazduha veće nego u najzagađenijem gradu EU, on je poručio da donosioci odluka moraju momentalno biti obavešteni o rezultatima takvih analiza i preduzeti potrebne mere.

Lekić nije siguran zbog čega nadležni ne preduzimaju ništa povodom zvaničnih izveštaja koji su zasnovani na naučnim istraživanjima, jer zagađivači najčešće nisu značajne investicije koje obezbeđuju hiljade radnih mesta.

Prema njegovom tumačenju, “to mogu biti pogoni u Boru ili Smederevu, ali i jedna obična pečenjara od koje dolazi dim, a koju vi prijavite i od toga ne bude ništa”.

Jedino objašnjenje jeste korupcija i nepostojanje vladavine prava, zahvaljući čemu nema kazni za zagađivače, uveren je Lekić.

“Mi sve vreme pokušavamo da umirimo javnost time što ponavljamo da je sve u redu”, kaže sagovornik FoNeta i konstatuje da je time obesmišljena bilo koja vrsta monitoringa koja treba da dovede do donošenja određenih odluka ili sankcija.

Tu situaciju upoređuje sa odlaskom kod kardiologa u predinfarknom stanju, u kojem, umesto da lekar pregleda srce, on pohvali zube pacijenta.

Vi kažete da se gušite i umirete, a on kaže da imate divne zube i da mu date kontakt tog zubara, zaključio je Lekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari