Lekić poručio RTS-u: Zagađenje vazduha predstavljati za poslednja 24 sata, a ne za poslednji sat 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Dejan Lekić pozvao je danas Radio-televiziju Srbije (RTS) da u svojim informativnim emisijama primeni evropski Indeks kvaliteta vazduha koji gleda koncentracije PM čestica u poslednja 24 sata.

Lekić je na Tviteru napisao da je prikaz koji se sada koristi zasnovan na vrednostima izmerenim samo u posledjnem satu, ističući da i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i domaće zakonodavstvo prepoznaju samo 24-časovne koncentracije PM čestica kao relevantan pokazatelj kvaliteta vazuha.

Pozvao je RTS i da ne prikazuje lokacije na kojima državne automatske stanice ne mere koncentracije PM čestica, koje su glavni pokazatelj zagadjenja, poput Šapca, Loznice, Kraljeva, Paraćina, Kruševca, Vranja, Zaječara, Sremske Mitrovice i drugih gradova.

Lekić je istakao da prikaz tih lokacija, na kojima se uopšte ne meri koncentracija PM čestica u realnom vremenu, „bespotrebno gradjane dovodi u zabludu da je vazduh u tim mestima dobar, ističući da višegodišnji rezultati monitoringa ne-automatskim metodama pokazuju da nije, što se vidi i u izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine.

„Na ovaj način, javni servis bi na adekvatan način gradjanima obezbedio garantovana prava da saznaju realno stanje kvaliteta životne sredine (vazduha) i tako stvorio osnov, motivaciju i mogućnost za sveobuhvatno rešavanje višegodišnjeg problema“, dodao je Lekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari