Istraga o pogubljenju poslednjeg ruskog cara Nikolaja II i njegove porodice nije došla do elemenata koji dokazuju da je otac boljševičke revolucije naredio njihovo ubistvo, piše ruski list Izvestija, pozivajući se na izjave istražitelja. „Istragu su sproveli glavni stručnjaci za ovo pitanje, istoričari, arhivisti. I danas mogu sa sigurnošću da kažem da ne postoji nijedan verodostojan dokument koji dokazuje da je to učinjeno na inicijativu Lenjina ili Jakova Sverdlova istaknutog boljševičkog vođe“, kazao je Vladimir Solovljov, jedan od šefova istražnog komiteta ruskog pravosuđa.


Rusko pravosuđe je 14. januara zaključilo istragu o pogubljenju ruskog cara i njegove porodice koja je ponovo otvorena u maju prošle godine na insistiranje potomaka Romanovih. Vrhovni sud Rusije je u oktobru 2008. priznao da su Nikolaj II i njegova porodica bili „žrtve političke represije“, ali je prvobitna istraga, pokrenuta da bi se identifikovali nalogodavci zločina, stopirana početkom 2009.

Istražitelji Tužilaštva smatraju, naime, da je ubistvo carske porodice počinjeno iz kriminalnih, a ne političkih razloga. Nikolaja II, njegovu suprugu Aleksandru i njihovo petoro dece zarobila je i pogubila čeka, politička policija boljševičkog režima, 17. jula 1918. u Jekaterinburgu, u Uralu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari