Novopazarski trgovac Arif Torbić, posle šezdeset dve godine, više nije narodni neprijatelj. Takvu odluku donelo je veće sudija Okružnog suda u Novom Pazaru, kojim je predsedavala Verica Vasojević. Torbić je streljan 1946. godine, a posle toga proglašen je narodnim neprijateljem i konfiskovana mu je sva pokretna i nepokretna imovina.

Novopazarski trgovac Arif Torbić, posle šezdeset dve godine, više nije narodni neprijatelj. Takvu odluku donelo je veće sudija Okružnog suda u Novom Pazaru, kojim je predsedavala Verica Vasojević. Torbić je streljan 1946. godine, a posle toga proglašen je narodnim neprijateljem i konfiskovana mu je sva pokretna i nepokretna imovina. Do danas je ostalo nepoznato ko je i kada streljao ovog trgovca.
Pre dve godine, Sabahudin, Munevera i Muzafera Torbić podneli su zahtev za rehabilitaciju svog dede. Sudsko veće je nakon izvođenja dokaza zaključilo da je odluka Narodnog sreskog suda u Tutinu bila zasnovana na „ideološkim i političkim razlozima, što znači da nije od strane nadležnog organa u zakonom propisanom postupku utvrđeno da je pokojni Arif učinio neko krivično delo protiv naroda i države“. Osim, tadašnje sudske odluke, sadašnji sud nije moga da utvrdi zašto je Arif Torbić smatran državnim neprijateljem. Na os- novu iskaza desetak svedoka utvrđeno je da ovaj trgovac nije bio učesnik ratova, da u Drugom svetskom ratu nije bio pripadnik nijednog pokreta, „nije učestvovao u borbenim operacijama, niti je vršio bilo kakve zločine“. Tako je odluka Narodnog sreskog suda u Tutinu „II odeljenje br. 651/45 od 23.1.1946. godine, ništava od trenutka njenog donošenja i ništave su sve njene posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine“.
Arif Torbić je imao više od dvadeset lokala u Novom Pazaru i Tutinu i kuću sa radnjom u Peći u tadašnjoj Ulici Ismaila Cemaija. Posle konfiskacije imovine njegovoj supruzi, sinu i kćerki ostala je samo kuća u Novom Pazaru.
– Odluka o rehabilitaciji moga dede je moralna satisfakcija za našu porodicu. Sve ove godine nosili smo teret da smo potomci narodnog neprijatelja i ovim se skida ta mrlja sa porodice. Moj deda je bio vernik, bio je dobrotvor i za vreme Drugog svetskog rata prihvatio je i zbrinuo 40 porodica iz Bosne i Hercegovine – kaže za naš list Sabahudin Torbić.
Presuda o rehabilitaciji Arifa Torbića je prva takve vrste u novopazarskom Okružnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari