Čudni su životni putevi. Školujete se za jedno, a sebe pronađete u sasvim drugom zanimanju. Tako je tridesetogodišnji Željko Spasić varjaču i kuvarsku kapu pretpostavio alatu i zanatu električara. Naime, ovaj majstor kulinarstva i šef kuhinje u kladovskom hotelu Đerdap svoje prve, početničke korake u kulinarstvu načinio je na kursu za kuvare tokom služenja vojnog roka. Onda je došla srednja ugostiteljska škola, a sada se, paralelno sa poslovima u hotelskoj kuhinji, školuje i dalje. Stiče nova znanja, čijom primenom ugađa čulu ukusa svojih gostiju.

Kladovljani i gosti hotela Đerdap bili su privilegovani da među prvima probaju Željkove kulinarske majstorije po povratku sa specijalizacije u najpoznatijem subotičkom restoranu Mala gostiona.U meni restorana uvršteno je, naravno posle uspele probe, 16 novih jela, među kojima su i nesvakidašnji specijaliteti – piletina u toplom sosu od višanja, medaljoni u sosu od belog tartufa, dimljeni tolstolobik i pastrmka u pesto sosu (od bosiljka i maslinovog ulja). Najviše ocene sladokusci su dali salati Letnje ludilo pripremljenoj sa paradajzom, krastavcem, pilećim prsima, ananasom, majonezom i pavlakom, zatim, palačinkama u toplom sosu od višanja i medaljonima prelivenim sosom od kikirikija.

– Ljudi se, uglavnom, teško privikavaju na nove gastronomske ukuse, a pogotovo na slano-slatku kombinaciju u jelima koja prave Subotičani. Zahvalan sam Čaba Feheru, šefu restorana na Palićkom jezeru, koji mi je omogućio da o vojvođanskoj kuhinji gledam i učim od najiskusnijih majstora. Ne kaže se uzalud, ono što niste jeli, to i ne poznajete – priča novinarima Željko Spasić, mladi kuvar sa desetogodišnjim profesionalnim stažom, dodajući da su ovu specijaliteti obogatili standardnu ponudu.

– Gosti, a i ja, zasitili su se roštilja i šnicli pripremljenih na klasične načine. Živimo kraj Dunava, pa je potrebno proširiti i riblji meni. To gosti na Đerdapu od nas kuvara očekuju – kaže ovaj maštoviti majstor varjače za koga je vizuelni doživljaj pripremljene hrane jako važan. Taj prvi, vizuelni utisak, a da bi zadovoljstvo bilo potpuno, nadograđuju miris i ukus jela. Tek je tada gastronomski užitak potpun.

O mladom kuvaru Željku Spasiću najbolje govore jela koja je pripremio. Takođe, o talentu i znanju koje poseduje ovaj kladovski kuvar svedoči i Zlatna medalja na zboru ugostiteljskih radnika na Kopaoniku 2005. godine za „vlaški ćevap“ i „đerdapske rolnice“, jela pripremljena na roštilju koja je sam osmislio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari