Leposavić: Dosadašnja direktorka dobila najviše glasova, Ministarstvo prosvete rešenjem postavilo drugu 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Na konkursu za mesto direktora u Osnovnoj školi Leposavić najviše glasova dobila je dosadašnja direktorka Mirjana Barać , ali je Ministarstvo prosvete rešenjem za vršioca dužnosti postavilo drugu kandidatkinju Silvanu Magovčević.

Barać tvrdi za N1 da je bila pod pritiskom predsednika Opštine Leposavić da ne konkuriše, a zatim i da su njene kolege pozivane da ne glasaju za nju. Uprkos svim pritiscima, na konkursu je pobedila, ali nije direktorka.

Barać je osam godina direktorka škole u Leposaviću u kojoj ima više od 700 đaka. Ponovo je konkurisala za istu poziciju i osvojila većinu glasova, međutim, kako tvrdi, pritisci predsednika opštine Leposavić ipak su pobedili.

„Tada bivam pozivana od strane predsednika opštine Zorana Todića da dođem na sastanak kod njega i pri tome doživljavam da vrši veliki pritisak na mene, da ne bi trebalo da učestvujem na konkursu“, priča za N1 i napominje da je to doživela kao pretnju.

Za izbor direktora glasaju svi radnici u školi koji su, takođe, kako tvrdi Barać, dobijali poziv iz Opštine. Njena dokumentacija stiže u Ministarstvo tek pošto joj je mandat istekao.

Barać stiče utisak da je sve rađeno sa ciljem da joj „istekne mandat, kako bi se stekli zakonski uslovi za postavljanje v.d. direktora u Osnovnoj školi Leposavić“.

U dopisu iz Ministarstva prosvete, koji je potpisao ministar Branko Ružić, navodi se da bi izbor bilo kog kandidata sa liste mogao da dovede u pitanje nesmetano funkcionisanje škole, pa se raspisuje ponovni konkurs i postavlja v.d. direktora.

Barać ističe da se obratila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali nije želela da pokaže sadržinu pisma, već tvrdi da je u njemu napisala sve detalje o tome šta joj se dogodilo.

„Svesna sam toga da predsednik države ne može u svakom trenutku da zna šta se dešava na terenu, ali svakako bi trebalo da bude obavešten o radnjama lokalnih funkcionera“, objasnila je Barać.

Ona napominje da se Vučiću obratila i kao predsedniku države i kao predsedniku stranke, budući da je i sama od osnivanja član Srpske napredne stranke i da učestvuje u svim njenim političkim akcijama.

Ukazujući da kod nje zbog ove situacije postoji „doza bojazni“, Barać ipak računa da neće biti nikakvog dodatnog pritiska i apeluje na Ministarstvo da „još jednom izvrši reviziju svojih naređenja i da donese ono rešenje koje je u skladu sa zakonom“.

Članovi školskog odbora delegirani ispred roditelja podneli su ostavke na te funkcije, zbog nepoštovanja zakona.

Televizija N1 obratila se i Ministarstvu prosvete, ali i predsedniku opštine Leposavić, međutim, nije dobila odgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari