Leskovac: Meštani Ališta kod Predejana 30 godina čekaju asfalt za put od 600 metara 1Foto: M. Ivanović

Od Predejana do naselja Alište, kod Leskovca, uzbrdo vodi makadamski put, dužine oko 600 metara. Put je izrovan, a tokom zime meštani ne mogu tuda automobilima, pa ih parkiraju u Predejanu i sa kesama, torbama i džakovima se penju do svojih kuća.

Reč je o ulici Sinadina Milenovića, koju su leskovačke vlasti počele da asfaltiraju pre dve godine, piše JuGmedia.

Od 360 planiranih, asfaltirano je samo 120 metara, uz obećanje da će narednom prilikom završiti ta deonica. No, obećanje još nije ispunjeno.

„Naselje ima veći broj stanovnika, što starije generacije, sto mlađe, ali zbog konfiguracije terena, odnosno puta, muke mučimo. Svaka porodica, odnosno vozač, mora da odvoji neku sumu novca za održavanje automobila, jer zbog puta koji koristimo sve brže strada. Jedino Hitna pomoć izlazi sa terenskim vozilima u kojima jedva stane samo pacijent“, priča jedan od meštanina Ališta.

Kaže da su se umorili od čekanja i od lažnih obećanja koja slušaju 30 godina.

„Predlagali smo da sami prikupimo novac, koliko je to moguće, a da ostatak pomogne opština Leskovac, ali do toga nije došlo jer nismo dobili odgovor“.

Zato meštani sami vrše adaptaciju puta, ali je to nedovljno jer nemaju mehanizaciju.

„Navlačimo pesak ili zemlju i krpimo rupe kako bi mogle žene sa decom i starije osobe da prođu putem, da ne bi došlo do nekih povreda, a bilo ih je. Imali smo, na primer, slučaj da je zbog neosvetljenog mesta jedna žena upala u potočić koji prolazi kroz naselje i da je posle kratkog vremena preminula od zadobijenih povreda. Gradska vlast je samo promenila jednu cev za kanal koji se uliva u potok i koji je još više uništio put“, jada se sagovornik portala JuGmedia.

Izrovani makadamski put nije jedini problem meštana ulice Sinadina Milenovića kod Predejana. Oni tvrde, naime, da je „ulična rasveta u haosu i to mesec dana posle stavljanja LED sijalica“.

„Neki broj svetala ne radi već godinu dana. Postoje i drvene bandere koje samo što ne padnu, ali gradska vlast na to ne obraća pažnju, a ja se bojim da će te bandere, možda, nekog koštati života“, priča meštanina Ališta.

Drugi problem je, opet, vezan za put, odnosno nadvožnjak na samom početku naselja, a njegova visina od 1,90 metara nije predviđena za veća vozila.

„Pa kada kupimo neki nameštaj ili građevinski materijal, moramo da angažujemo još jedan prevoz da bi mogli da ga dopremimo do domova“, priča meštanin ove mahale.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari