Posle trijumfa u Oberstdorfu poslednjih dana 2012. Norvežanin Anders Jakobsen pobedom u Garmiš Partenkirhenu čestitao je svim ljubiteljima ski-skokova Novu godinu. On je drugi put uzastopno bio bolji od deset godina mlađeg Austrijanca Gregora Šlirencauera.

Jakobsen je ovim podvizima postao prvi favorit poznatog takmičenja Četiri skakaonice, a naredno iskušenje očekuje ga u Insbruku, gde će Austrijanac pred domaćom publikom pokušati da mu se revanšira. Šlirencauer je aktuelni šampion turneje Četiri skakaonice, dok je Jakobsen bio prvi 2007.

Jakobsen je jedan od najboljih skakača, a u istoriji ovog sporta zabeležen je kao najmlađi norveški takmičar koji je osvojio turneju Četiri skakaonice. Anders je na veliku scenu ski-skokova stupio sa osamnaest godina, kada je postao deo norveške reprezentacije. Počeo je 50. mestom na Kontinentalnom kupu 2003, a svaki naredni plasman bio mu je osetno bolji od prethodnog. Svetsku slavu doživeo je 2007. na planetarnom šampionatu. Norveška je blistala na tom takmičenju, a Jakobsen je sa sunarodnicima osvojio srebrnu medalju. Isti uspeh ponovili su još tri puta, a Anders je u individualnoj konkurenciji 2009. u Liberecu osvojio srebro, a 2010. u Planici bronzu.

Zanimljivo je da je Jakobsen pre početka profesionalne karijere u ski-skokovima radio kao vodoinstalater i da je u tom zanatu bio poprilično vešt. Njegov talenat za ski-skokove otkriven je sasvim slučajno na jednoj audiciji, kada ga je primetio Mika Kojonkoski, koji je bio selektor norveške reprezentacije.

Anders Jakobsen oženio se 2008. Brigitom, a mladi bračni par je pre dve godine dobio sina. Rođen je 17. februara 1985. u Honefosu. Najduži skok imao je na Planici 2010. (230, 5 metara). Sa reprezentacijom Norveške osvojio je bronzu na Olimpijskim igrama u Vankuveru 2010, kao i jedno srebro i dve bronze na FIS svetskim šampionatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari