LGBT: Nepoverenje u institucije 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Srbija je usvojila Zakon o zabrani diskriminacije zajedno sa Akcionim planom, ali uprkos tome diskriminacija i nasilje protiv LGBT osoba su i dalje široko rasprostranjeni, ocenjeno je u debati Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Prema ocenama sagovornika iz LGBT organizacija, postoji velika razlika između broja ljudi koji se njima obrate i broja prijavljenih slučajeva.

Razlog tome nalaze pre svega u nepoverenju u institucije sistema, te kao poseban problem ukazuju i na nedostatak državne statistike po ovom pitanju, navodi se u saopštenju Komiteta.

Učesnici debate istakli su da postoji uvreženo mišljenje da ni policija, ni tužilaštvo ne uključuje zločin iz mržnje u optužni akt kao otežavajuću okolnost, te da više pažnje posvećuje onim okolnostima koje su po ove nasilnike olakšavajuće.

Govor mržnje je retko sankcionisan uprkos činjenici da je široko rasprostanjen u javnom govoru i institucijama, ocenili su učesnici.

U prvom delu debate, kako navodi YUKOM, diskutovalo se o nasilju na ulicama i problemu procesuiranja i sankcionisanja učinioca krivičnih dela koja su motivisana mržnjom, dok je drugi deo debate bio posvećen načinu izveštavanja medija u Srbiji o LGBT populaciji i govoru mržnje kao specifičnom medijskom nasilju prema LGBT.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, Milan Antonijević ocenio je da se stanje u medijima po pitanju LGBT prava uglavnom popravilo, ali da takve teme teško dospevaju u medije.

Osim prenošenja saopštenja LGBT organizacija, vesti se pojavljuju mahom u tabloidnom sadržaju ili se svode na izveštavanje o Prajdu, a neretko u veoma negativnim konotacijama, smatra Antonijević.

Učesnici debate su se saglasili da je neophodno podsticati javne rasprave o ovim temama i raditi na osnaživanju pripadnika LGBT zajednice da prijavljuju zločine i govore iz mržnje.

Debata je održana u okviru projekta „Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu“, koju podržava Kancelarija Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari